Låt oss inte dra förhastade slutsatser


Färjestads Linus Persson gick ut i media och berättade att han fick beskedet före slutspelet.
Jag känner givetvis medlidande med Linus i den här situationen och Peter gjorde helt enkelt fel då han gav besked om Linus fortsatta spel i Färjestad särskilt före slutspelet. Men det kan finnas en förklaring...

Det är mycket vanligt att spelare och deras agenter försöker få besked i god tid om de ska få vara kvar eller inte. Agenten pressas oftast av spelaren för att få besked. Peter Jakobsson är ny i sin roll det får inte glömmas och har inte vanan inne riktigt vad som är taktiskt eller inte. Jag fick det bevisat för mig då jag precis före säsongen fick information som han egentligen inte borde ha gett mig. Sedan fick jag ett mejl där han beklagade att jag fått viss information som jag inte borde ha fått. Vi får faktiskt inte glömma att Peter är inte särskilt gammal på posten som sportchef. Jag tvivlar starkt på att Håkan Loob hade berättat för Linus om han skulle få bli kvar strax innan ett slutspel. Därför att han vet hur det går till, med sin erfarenhet.

Det finns två scenarion som jag tror faktiskt kan ha inträffat då det gäller Linus Persson.
 
Det första är att Linus söker upp Peter och frågar honom hur det går, de kanske diskuterar om framtiden något. Linus frågar då givetvis om han finns med i planerna för truppen nästa säsong. Han vill ju precis som så många andra veta vad han har att förhålla sig till. Rädd kanske för att inte få bli kvar i laget till nästa säsong. Peter glömmer av sig i sammanhanget och informerar om att Linus inte är påtänkt i kommande lagbygge. Ett misstag som Peter givetvis får ta på sig. Linus blir besviken och väljer att efter slutspelet kommentera händelsen och berätta hur besviken han är.

Ett annat alternativ, kanske till och med ett mycket troligt scenario: är att Peter Jakobsson sökte upp flera spelare för att få dem att rycka upp sig i samband med matcherna före sluspelet. Att tränarna och Jakobsson sade till spelarna på skarpen inför slutspelet att nu måste de köra. För fakta är att laget spelade riktigt lamt innan slutspelet. Ser vi tillbaka på matcherna före mötet mot Skellefteå så hade Färjestad dragit på sig tre till fyra matcher i rena förluster. Dessutom hade Hudacek med ett yxskaft slagit till Rögle spelaren så han fick lämna. I denna hetta fick alltså Linus Persson besked om att han måste bättra sig om de ska överväga att förhandla om en fortsättning. Jag tror nog att han inte var den ende som fick höra samma visa. Detta kan alltså Linus ha tolkat som att han fick beskedet att han inte skulle vara kvar. Trots att tränarna försökte mana på sina spelare så gick det som det gick. Hörde förresten att Pennerborn hade sagt till på skarpen under slutspelet till flera spelare som inte tycktes köra på fulla cylindrar, detta ledde till att laget stängde in sig och började diskutera situationen och detta gick inte ut till några. Då Linus senare fick beskedet i samband med den genomgång som Färjestad hade om vilka som skulle lämna, var Peter själv mycket ledsen och kände medlidande med spelarna. Han kommenterade till mig särskilt att Linus hade varit den svåraste spelaren att meddela att han inte fick bli kvar (kommer ihåg detta särskilt). Linus som då känner igen samtalet innan slutspelet berättar för media att han fått beskedet före sluspelet men det kanske inte ens var riktigt så som Peter menade det hela. Det kan ha varit ett missförstånd och eftersom Peter inte vill kommentera detta så kan vi alltså inte göra en rättvis bedömning av detta. Allt vi kan gå efter är en tidningsartikel där Linus berättar vad han känner. Alltså inte riktigt fullständig information eftersom Färjestad måste också i sådana fall gå ut med information för att det ska bli rättvist.

Detta är heller inte första gången något sådant här inträffar. Mikael Johansson kände sig mycket besviken för att han inte fick spela för Färjestad denna säsong och han fick heller aldrig någon information trots att han hörde av sig flera gånger.

Många av dem som nu menar att Linus har blivit felaktig behandlad av Peter Jakobsson har tidigare istället ansett att det har varit rätt från Peters sida att behandla Mikael Johansson fel. Mikael Johansson gick ut i media han också men då pratade fansen om att han var en dålig spelare som inte platsade. Nu när Linus Persson som har gjort en siså där säsong då plötsligt tar det hus i helvete! 2015 gjorde Linus Persson 23 poäng på 51 matcher och i denna säsong gjorde han 15. (Säger detta inte en hel del?)

Många fans kräver att Färjestad ska värva in snabba spelare som producerar, Färjestad vill samtidigt vinna guld och har satt en målsättning. Så visst är det så att spelare som Linus måste stiga åt sidan för nysatsningen också. Däremot återigen så var det fel av Peter att informera Linus före slutspelet om han nu gjorde det.
Tyvärr vet vi inte exakt vad som hände eftersom vi behöver information från båda håll och inte bara från ett.

Däremot vänder sig i magen på mig då fans börjar kalla tränarna för puckon, att de är köpta av Skellefteå, mutade och andra fula och onödiga saker. Det säger mer om dem som säger sådant än dem som kritiken är riktad till.

Vi känner alla medlidande med Linus Persson där finns det inga tvivel om, han måste lämna och det blev fel i samband med att Peter informera honom om att han inte skulle få bli kvar. Låt det stanna där och dra inte in tränarna i det som Peter gör. Pennerborn lär knappast ha något att säga till om då det gäller vem som Peter anser borde vara kvar eller inte. Pennerborn, Ante och Gereon är inte i sådana positioner där de kan bestämma vem som ska vara kvar och inte. Det är Peters arbete. Däremot kan de nog uttrycka sina önskemål om vilka nya spelare de vill se i laget. Men detta är en helt annan historia.

När fans säger att Färjestad måste vara mutade av Skellefteå blir jag bara så ledsen. Det finns ingen sanning i det. Bara en massa skitsnack som inte har något med verkligheten att göra. Färjestad spelade lamt redan innan slutspelet och de kom inte riktigt i fas de tre första matcherna heller. Men titta lite på hur Skellefteå spelar mot Djurgården... Vann de inte den första omgången mot DIF? Skellefteå är inte något dåligt lag. Hur många skellefteå spelare plockades ut i samband med att Dick fick spela i OS? Tre forwards som alla producerade då Färjestad mötte dem i slutspelet. Dick kom inte riktigt igång efter OS. Men Färjestad var inte riktigt tänkt att det skulle gå hela vägen det har ledningen varit tydliga med. Målet var ju inte guld 2017/18 utan senast 2020. Det är en stor skillnad.

Jag har haft ganska god koll under slutspelet och visst kan jag förstå upprörda fans men att Färjestad medvetet skulle spela matcher för att förlora och dessutom med de höga lönerna vi pratar om så blir jag upprörd.
Dick Axelsson är ingen billig spelare, han tar ordentligt mycket för sina tjänster, Ilari Melart lika så.

Att de skulle medvetet förlora möjligheten till att vinna guld och att matcherna är uppgjorda från början stämmer inte. Alla spelare i laget vill vinna guld annars hade de nog inte spelat hockey över huvudtaget. Alla vill vinna men ibland låser det sig, ibland får man inte ut det där som behövs så är det bara. Den värsta fienden för en spelare är dessutom skadorna som uppstår och Linus var en av dem som drabbades ordentligt av detta. En ytterligare orsakt till att han antagligen inte fick förlängt.

Många av dem som arbetar på en arbetsplats är inte alltid tipp topp då de går till jobbet eller hur?
Färjestad förlorade inte för att de presterade för dåligt, de förlorade för att det låste sig för dem, och alla skador som inträffade för spelarna. Hade laget presterat under all kritik så hade nog ingen av spelarna fått lira i Tre kronor. Det är ett kvitto för att de gjorde ändå bra ifrån sig.

Då Frölunda införde sitt nya spelsystem vann de guld det året? Nej, det tog ett par år till innan de gjorde det. Så är det också med Färjestad, ett lag som befinner sig mitt uppe i en förändring.

Det är inte lätt att ta över rodret efter Håkan Loob. Peter har gjort ett riktigt bra jobb, men han är också bara en människa som kan begå fel.

Slut upp bakom laget och stötta det i med och i motgång. Det är det som fansen ska göra. Visst vi kan kritisera ledningen över vissa beslut men vi kan inte tvinga dem att ändra på sig.

Det är en organisation, ett företag som vilket annat. Vi fans äger inte Färjestad, vi följer med på deras resa. Jag vill givetvis inte kritisera fansen men när ingen vet riktigt vad som inträffade bakom kulisserna då kanske vi bör slå in dörrar och skrika på ledare att de är puckon. Vi vet ju inte vad som har inträffat. Det finns alltid en förklaring.

Nu kanske några fans reagerar och blir arga på mig. Jag måste i detta läge också säga att jag försvarar ingen, och jag tycker det är rätt att ge kritik mot ledningen då de gör fel ibland. Men det måste samtidigt finnas en gräns på vad vi får säga och vad vi får tycka offentligt. Vi måste också förstå att vi inte känner till allting som inträffar bakom kulisserna.
 
Tack för ordet