Stängd eller öppen liga en oändlig debatt


 
Åter har diskussionen kommit upp på bordet om Sverige ska ha en stängd eller öppen liga. Ser man på vad som händer i kvalserien till SHL just nu så är det 90% säkert att Karlskrona och Mora spelar i SHL nästa säsong. Detta har tidigare inte inträffat så mycket sedan systemet infördes. Samtidigt pratas det nu om SHL borde införa ett amerikanskt system då det gäller SHL.

Det innebär i sådana fall att det blir en stängd liga. Själv är jag mycket kluven i införandet av en sådan liga. Det finns givetvis fördelar med en stängd liga och det finns stora fördelar med en öppen liga. Fördelen med en stängd liga är givetvis att både pressen, stressen och den ekonomiska pressen försvinner. Sponsorer stannar kvar och samtidigt drabbas inte spelarna av den press och stress med risken att åka ut. Det negativa med en stängd liga är att hockey enligt många urholkas och inte utvecklas. Jag kan hålla med till viss del att det kan bli så. Men sedan måste vi titta på NHL och hur den fungerar, har hockey intresset minskat i NHL? Det har jag svårt att tro.

En annan aspekt i det hela som talar emot en stängd liga är att andra lag ska få möjligheten att komma upp. Målsättningen att få möjligheten att ta del av de stora rikedomarna som SHL erbjuder.

Skulle SHL urholkas om det blir en stängd liga? Kanske, jag vet faktiskt inte. Men skulle det i slutändan bli en stängd liga så skulle jag vilja se fyra lag till i SHL.

Leksand, Modo, AIK och Timrå. Orsaken är att dessa lag en gång i tiden har varit en del av SHL, de har en publikgrund att stå på samt att de har möjlighet att utveckla en god ekonomi. Alltså i stället för 14 lag så vill jag se 18 lag i SHL om nu ligan stängs. Jag hoppas däremot inte att ligan kommer att stängas. Fakta är däremot att fler och fler bland lagens ledare har uttryckt en önskan om att stänga ligan. Detta handlar om att många som ligger i farozonen är rädda för att falla ur.

Vi har idag flera småklubbar som gärna har drömmen om att en dag bli en stor klubb, problemet är att dessa klubbar också används som farmarlag till de större klubbarna. Något som direkt talar emot att de någonsin kan få igenom sina mål i framtiden. Då måste också klubbarna sluta att använda sig av farmalagen och låta varje klubb få ha sina spelare ifred. Inga lån av spelare eller något annat får i sådana fall genomföras. Fakta är att nu i rådande system lånas det en hel del mellan klubbarna. Något som också Hockeyallsvenska lag har tröttnat på. Nu gäller det nya regler som i sin tur har ökat riskerna för en stängd liga.

Ett förslag är att införa ett mellanting kanske? Att en liga är stängd för spel i kval men är öppen för klubbarna rent ekonomiskt kan köpa sig in i SHL. Låter det konstigt?

SHL har redan satt ett ekonomisk ram för lagen. Den ramen är en av många kriterier för att få spela i SHL. Karlskrona var på vippen att hamna i ekonomiska problem redan under säsongen. Det hade alltså varit en grund till att utesluta laget från SHL och erbjuda en annan klubb med bättre ekonomi platsen. Ett sådant system skulle alltså tvinga SHL och hockeyallsvenska lag att skapa ordning och reda på sin ekonomi. Samtidigt som möjligheterna att spela i SHL inte är borta. För ska vi vara riktigt ärliga så är det ekonomin som styr hockeyn. Har du inte tillräckligt med ekonomi så kan du alltså inte köpa dig de spelare och tränare som utvecklar ditt lag framåt. Att ställa hårda ekonomiska krav på klubbarna anser jag i alla fall är en nödvändighet för att utveckla hockeyn. Hur kan då klubbarna lyckas ta sig upp till SHL?

Enkelt, upplevelsen för publiken. Precis som Färjestad har gjort under den senaste tiden så har man satsat på upplevelse. Det har fått fler att strömma till arenan och på så vis så har ekonomin gått upp. Ekonomi och publik är faktiskt a och o i detta.

Senaste exemplet som vi kanske kommer att få uppleva i Hockeyallsvenskan det kommande året är hur AIK värvar in Dick Axelsson och även spelare som spelat i SHL under en längre tid. Vad tror ni kommer att inträffa då publiken får reda på att AIK har värvat honom? Antagligen kommer AIK som klubb att se en ökning i publikgenomsnittet under det kommande året om nu verkligen Dick Axelsson är värvad av Solnaklubben.

Det är ju en artist och artister drar in pengar och publik. Många ser ishockey som en sport men jag ser hockeyn lite som både sport och show. Fakta är att Färjestad under den gångna året har ökat sitt publiksnitt på grund av underhållande hockey. Fansen strömmar till och ekonomin i klubben blir bara bättre och bättre.
 
Det är så här som klubbarna ska arbeta oavsett vilken liga de spelar i. Kan de inte värva artister på isen så kan de driva andra aktiviteter då de inte har ishockey på agendan. Detta görs säkert med tanke på att hyrorna måste in även under andra månader på året. Frågan är  ändå om man gör det för att driva runt ekonomin eller gör man det för att spara in pengar för att eventuellt få lov att spela i SHL?

Hade kravet endast varit att klubbarna måste ha en viss ekonomi och att ekonomin är i balans så tror jag nog flera klubbar hade ansträngt sig ytterligare för att skapa god underhållning till sina fans och sin publik. På så vis hade klubbarna frodats rent ekonomiskt. Det hade också inneburit att klubbarna kanske skapat mer aktiviteter och därmed hade publikgenomsnittet ökat igen i Sverige.

Nu kanske någon reagerar och säger att om alla klubbar i fick god ekonomi så skulle SHL bli en grymt stor liga.
Svaret är enkelt, så fungerar det inte i praktiken. Tyvärr så är det så att vissa klubbar går sämre och vissa andra går bättre rent ekonomiskt. Skulle det ändå bli så, så kan SHL omstruktureras vilket bidrar till att det då när det väl inträffar går att lösa det problemet. Hockey är ju en utvecklande sport så varför skulle det inte gå att skapa ett passande system åt det då den dagen kommer?
 
Sedan måste vi vara realistiska för vissa klubbar kanske gör fel i sitt arbete och andra gör helt rätt. Det är inte lätt att hitta rätt på marknaden idag och tyvärr kommer klubbarna att begå en hel del fel. Samtidigt handlar det om att spela så underhållande hockey som möjligt och att klubbarna promotar, arbetar för att upplevelsen för fans och åskådare ska bli så bra som möjligt. Klubbarna har sina varumärken att ta hand om och det kommer att ta tid och pengar. Alla klubbar kommer inte att lyckas med detta arbete fullt ut. Så även gäller SHL klubbar. Alla klubbar kommer inte ha den ekonomiska möjligheten att få tillräckligt med sponsorer eller lyckas med promotion på samma sätt och därför måste de utveckla ständigt upplevelsen för sina fans och sponsorer. Hur många klubbar idag har lyckats vända trenden inom hockeyn då det gäller publiksiffror?

Nedan kan ni se en tabell som bygger på de senaste publiksiffrorna från grundserien 2017/18. Dessutom finns de fyra lagen: AIK, Timrå, Modo och Leksand med och inom parantes står det från vilket säsong publiksiffran är tagen ifrån då det gäller dessa lag.
 
Tanken är att belysa vilken kapacitet som lagen har uppnåt eller har tidigare uppnåt. Samtidigt visar det på att dessa fyra lag har en kapacitet för att vara i SHL. Däremot vittnar det om också att Karlskrona och Rögle har vissa problem med att locka in publiken till arenan.

Hur skulle då säsongen se ut med 18 lag i SHL?
 
Idag spelar lagen 52 omgångar och möts fyra gånger mot varandra. Det skulle i sin tur innebära att antal spelade matcher skulle öka till 72 med nuvarnade system. Alltså 20 matcher fler än dagens system. Nu pratar vi om en stängd liga och hur den skulle kunna se ut. Debatten om en öppen liga och nya  system kan du läsa mer längre ned.
 
Då det gäller en stängd liga så går det att skapa en nordlig och en sydlig liga som helt enkelt kan se ut på följande sätt.

Norra ligan
1. AIK
2. Brynäs
3. Leksand
4. Luleå
5. Modo
6. Mora
7. Skellefteå
8. Timrå
9. Örebro
 
Södra ligan
1. Djurgården
2. Färjestad
3. Frölunda
4. Hv71
5. Karlskrona
6. Linköping
7. Malmö
8. Rögle
9. Växjö
 
De fyra bästa i varje liga möts i ett slutspel.
 
Det skulle innebära att åtta lag möts i kvartsfinaler som sedan går över till semifinal och sedan final.

Lagen möts sju gånger som rådande system.
 
Totalt sett skulle 57 matcher spelas om alla matcher skulle gå till sju i slutspelet.

Nu kanske någon skulle reagera och peka på att Örebro och AIK placerade rent geografiskt på samma nivå som den Södra ligan. Problemet finns just där att det är två lag mindre i den norra ligan. Därför måste två lag som ligger söder ut geografiskt gå över för att det inte ska bli konstigt i systemet. Vilka som då skulle hamna i den norra ligan får i sådana fall andra kanske lägga in som förslag, alternativ skulle ju vara att AIK slipper norra ligan och att Färjestad hamnar där istället.

Det är i alla fall mina tankar kring det hela. Men då är enligt detta tänket ligan stängd och endast öppen om lagen visar en god ekonomi.
 
Den bästa lösningen är att behålla de nuvarande lagen i SHL och ge hockeyallsvenska lag möjligheten att avancera upp till SHL genom att visa en god ekonomi.
 
Detta är mycket svårt och det finns dem som gärna vill se att ligan är öppen, jag hör till dem som är kluven då jag inte är insatt i fördelar och nackdelar på samma sätt. Det rådande systemet som finns gör det svårt för allsvenska lag att komma in i SHL. Enligt uppgifter så verkar det som om det kommer att bli än svårare i framtiden.
 
Låt oss se debatten kring detta hur den utspelar sig bland ligorna.
 
"Idag består SHL och HockeyAllsvenskan av 14 lag vardera och samtliga lag spelar 52 omgångar i grundserien. I SHL kan sedan några år laget som placerar sig på tionde plats vinna SM-guld genom Play In (åttondelsfinal sedan förra säsongen). De två sist placerade lagen spelar sedan förrförra säsongen en kvalserie i bäst av sju mot lag från HockeyAllsvenskan. I HockeyAllsvenskan kan laget som placerar sig på åttonde plats kvala sig upp till SHL, genom en krånglig väg kallad Meca Hockey Race. De två bästa lagen möts i en final om att få möta det sämst placerade SHL-laget, förloraren möter segraren i kvalserien (som av någon outgrundlig anledning kallas för slutspelsserien), vinnaren här möter det näst sämsta SHL-lagen om en plats i SHL."
(källa: hockeybladet).
 
Det är så det hela fungerar idag.

Skribenten fortsätter med att skriva följande till hockeybladet:

"Med det här vill jag säga att det är dags för en förändring. Det ska vara glasklart vad som gäller och om du är det lag som rankas 22:a ska du inte kunna gå upp i SHL. Efter att ha diskuterat med ett antal supportrar från flera olika klubbar är det här mitt förslag till förändring gällande seriespelet samt upp- och nedflyttning."

Skribenten utvecklar sitt förslag med att skriva att efter 52 omgångar ska lag 8 till 1 vara klara för slutspel.
lag 9-10 är klara för SHL till nästa säsong medan lag 11-13 ska spela i kvalserien. Lag nr. 14 ska automatiskt flyttas ned till Hockeyallsvenskan.

I motsats till detta så ska lag nr. 1 i Hockeyallsvenskan automatiskt få en plats i SHL medan lag 2-4 spela kvalserie och möta lag 11-13 från SHL. Då det gäller lag 5-10 i Hockeyallsvenskan ska dessa vara klara för spel i Hockeyallsvenskan medan lag 14 automatiskt får spela i Div 1. Det innebär att lag 1 i Div. automatiskt flyttar upp till Hockeyallsvenskan.

Min analys är att detta faktiskt kan vara en lösning. Det är inget krångligt system samtidigt som 1 lag i Hockeyallsvenskan får lön för mödan.

Skribenten heter Tomas Hedlund.

Hockeyallsvenskans idé:

Lag 13 och 14 i SHL hamnar direkt i ett slutspel med lag 1 till 6 i hockeyallsvenskan.

Ett kvartsfinalträd bildas. Lagen möts i bäst av fem eller sju i head to head och de två lag som överlever till finalen spelar i SHL.

SHL har ett annat förslag och det är alltså detta som klyver hockeysverige för närvarande:

Lag 13 och 14 från SHL möter de två bästa lagen i Hockeyallsvenskan. SHL har en tanke att Hockeyallsvenskan kör slutspelsträd med åtta lag och serier med bäst av fem matcher där de två bästa lagen till slut möter SHL-motstånd i bäst av sju matcher.

Källa: www.aftonbladet.se

Jag har ytterligare ett förslag:
Varför inte införa ett enklare system? Att lag 13 och 14 i SHL får möta var sin motståndare i Hockeyallsvenskan som är på placeringen 1-2 och en räd på sju matcher?

Det  debateras mycket kring detta och sista ordet lär knappast vara sagt.

Tack för ordet.