Svensson ryktas till Färjestad


En lista som jag tyvärr inte har kunnat få ta del utav men det verkar ändå som om Färjestads målvakt kan bli en svensk lirare. Också då från KHL. Markus Svensson ryktas till Färjestad.
"Han är ett av våra huvudspår." Säger Peter Jakobsson till vf.se

För bara två år sedan vaktade han Skellefteå aiks kasse och tog dessutom guld med klubben. Nu kan den 33 åriga målvakten hamna i Färjestad och Karlstad till nästa säsong. Efter erfarenheter från KHL och Spartak Moskva de senaste två åren så besökte Svensson Karlstad och var mycket intresserad.
"Jag fick ett mycket positivt intryck av klubben och staden." Säger Svensson till media.

Samtidigt meddelades det att Daniel Zaar och Robin Alvarez är på väg bort från Malmö. En spelare som kanske kan vara intressant är Alvarez men även här verkar det som om utlandet drar i honom. Tyskland är något som det skvalas om. Zaar däremot ryktas till Rögle.

Hade Färjestad lyckats med konststycket att värva Alvarez så skulle nog fansen uppskatta det hela mycket.En liten tanke kring diskussionerna kring ligorna...

Hörde och var själv involverad i en diskussion kring spelare och ligor när det gäller kvalitet.

Jag har granskat lite och försökt tyda ut saker och ting. Fick bland annat ett mejl från SHLs ledare nyligen. De säger att SHL mycket väl står sig till både KHL och NHL. Det är också därför som KHL försöker få SHL lag att gå över till dem. I Europa är SHL och den finska ligan mycket högt rankade. Kvalitet byggs upp av pengar men samtidigt också vilken hockeyskola som ungdomarna genomgår. Sverige satsar mycket pengar på just utbildning inom hockey. Sverige har en mycket väletablerad skola för hockey något som flera andra ligor tyvärr saknar. Många ligor pekar just på att kvaliteten byggs upp genom utbildning och då ligger Sverige mycket högt rankad. Totalt sett har Sverige 31 stycken hockeygymnasium varav fyra av dessa är för flickor.

Enligt både KHL och NHL lag så håller den svenska ligan mycket hög kvalitet. Den enda skillnaden är den ekonomiska biten men enligt dem jag har pratat med så är inte kvaliteten endast uppbyggd av den ekonomiska delen. Ser vi till ekonomi så har Sverige till förhållande till invånarantal en mycket god grund för kvaliteten och hockeyn. Det blir därför lite fel om vi jämför ligor med ligor. Varje liga har sina förutsättningar och sin ekonomiska grund för att utvecklas. Detta är något som flera kontakter vilket jag har pratat med menar på. 2016 ökade SHL sin omsättning med hela 96 miljoner kronor.

Den största omsättningen till hockeyn är från sponsorer och alltså inte kvaliteten på själva spelarna. Många spelare enligt dessa kontakter hade kunnat utan vidare valt andra ligor men väljer att spela i Sverige på grund av de trygghetssystem som finns. KHL har stora problem kring sjukvård, transporter och mycket annat vilket gör att mångas spelare väljer SHL eller NHL. Det är också därför som KHL lagen försöker locka över Svenska spelare och andra spelare från Europa för att sälja in sig genom stora ekonomiska lösningar. Pengarna finns där men inte kvaliteten runt omkring verksamheten. Många spelare väljer i samma stund bort NHL till förmån för SHL även för att rinkarna är mer anpassade till deras spel och mycket annat. Även i USA och Kanada har problem till viss del med de långa resorna och för att inte tala om sjukvården. Även om detta inte omnämns särskilt mycket i media.

Någon kanske menar att NHL är det förlovade landet som alla drömmer om att spela i en dag. Så kan det tyckas eftersom många unga spelare längtar att spela i NHL. Det är precis som hur det rent historiskt var under början av 1900 -talet då människor ansåg att Amerika var det förlovande landet och där fanns det jobb. Det visade sig inte alls riktigt stämma. Det har jag också hört från bland annat spelare som varit i NHL och lirat. De säger att det är fantastiskt men vill inte jämföra NHL med SHL eftersom det är två vitt skilda ligor med olika förutsättningar. Till och med Eriksson Ek vid en intervju sade detta då media frågade honom.

Vi kan slå fast att NHL har fått stämpeln som det förlovande landet medan däremot KHL inte riktigt har den stämpeln. Det är också därför som KHL försöker sälja sitt varumärke genom att locka över svenska och finska klubbar för spel i denna liga.

Jag säger inte att ekonomin inte är an av de många faktorer till varför en spelare väljer en annan liga men jag menar att spelare inte fattar endast beslut utifrån ekonomiska aspekter utan även genom att titta på sjukvård, levnadsstandard och mycket mycket annat. Inte minst resor. Alla spelare uppskattar inte att flyga i femton timmar för att spela en match på maximalt tre timmar. Vi glömmer lätt av att både NHL, AHL och främst KHL bygger på många långa resor. Något som också kan avgöra varför en spelare hamnar i SHL istället för dessa ligor. Kvaliteten handlar inte bara om vad en klubb lägger ut på själva upplevelsen, det handlar om vilka flygbolag som används. Resorna till och från inte minst. Men också pensionen, trygghetssystemen och mycket annat. Så säger i alla fall dem jag har pratat med när det gäller kvalitet.
 
SHL ligger i framkant då det gäller hockeyutbildning något som också bidrar till att både KHL och NHL försöker värva spelare från Sverige. Något som också handlar om kvalitet, en spelare som inte har kvalitet är knappast intressant för ett lag i NHL eller KHL. Det är också därför som många svenska ungdomar blir upplockade i NHLs draft.
 
Sedan är det självklart att pengar avgör mycket inte minst på isen, men det finns ingenting som pekar på att pengarna endast kan avgöra om en spelare väljer SHL eller NHL eller kanske till och med KHL. En spelares val bygger mycket på hur spelaren själv tänker och tycker. Hur personen vill leva sina liv under de närmaste åren. Detta var något som avgjorde för Nygård då han sade: "Jag vill utveckla mig ytterligare innan jag drar över till NHL". Hade utvecklingsmöjligheterna för Nygård på grund av kvaliteten är bättre "over there" ökat om han hade dragit över? Han sade ju själv i det sammanhanget att han inte trodde det. Utan han ansåg att SHL var för honom den bästa ligan att utvecklas i vilket i sin tur innebär att SHL har tillräckligt med kvalitet för att utveckla en spelare. Alltså innebär detta inte per automatik att ligan är sämre än någon annan. Detär väldigt mycket individuellt. Det går med andra ord inte riktigt att säga att en liga är bättre eller  sämre idag förutom om vi tittar på ligor där inte länderna satsar i samma utsträckning på hockeyn. Sådana exempel finns det gott om där hockeyn inte är utvecklad. Tittar vi på SHL och den finska ligan så märker vi att ligorna är mycket högt rankade. De senare åren har även andra ligor kommit ikapp, detta främst genom European Hockey League. Lag som spelar i den tyska ligan och som överraskade ordentligt i OS är en sådan liga. Norska ligan börjar knapra sig ikapp även om de inte har nått riktigt fram ännu. NHL däremot plockar till sig i princip färdiga produkter och utnyttjar dem för att sedan slänga dessa på soptippen. (Så fungerar det i praktiken enligt min uppfattning i alla fall) Har ni en annan uppfattning så är det givetvis något som ni själv får ha.
 
Jag kan absolut köpa att SHL är den tredje största rent kvalitetsmässigt ligan. Tittar vi på vilka ligor som ligger framför så är detta ingen dålig bedrift. Både NHL och KHL ligger före. Det i sin tur innebär att SHL alltså är den främsta ligan i Europa!
 
Sedan är skillnaderna mellan NHL och SHL inte särskilt stora. Det som skiljer är ekonomin. Men vi vet ju samtidigt att spelare inte alltid behöver prestera som bäst då de får den högsta lönen heller. Så bara för att de lyfter en högre lön innebär inte per automatik att ligan är bättre kvalitetsmässigt. Visst kan klubbarna lägga mer pengar på marknadsföring och kanske köpa spelare som kräver mycket. Men spelare som lyfter lönen behöver inte i sig vara bättre än någon annan spelare som inte lyfter samma lön. Rasmus Asplund och Eriksson Ek är sådana exempel. De lyfte inte särskilt hög lön i SHL men ändå kunde vara minst lika bra som en etablerad spelare i SHL. Dessutom placerades de ganska omgående i NHL efter deras genombrott i SHL. Det var ju inte så att de fick sina genombrott i NHL även om de kanske utvecklar sig ytterligare till nästa säsong i den ligan. Kvaliteten handlar inte bara om pengar utan också om skolning. Egentligen ska vi säga att skolningen gör kvaliteten medan pengarna ges som lön till ett bra arbete.
 
Så att lägga ett likamedstecken mellan Kvalitet och ekonomi bör vi undvika. Det finns givetvis dem som presterar riktigt bra med en topplön. Men om en spelare väljer en liga eller en annan liga behöver i sig självt inte betyda att kvaliteten är sämre i en viss liga än i en annan. Jag har hört att KHL har dålig is på sina platser att flygen inte är av de bästa kvalitet, att boendet inte heller är bättre än till exempel i USA och mycket annat. Hade det handlat om kvalitet så hade vi knappast hört något kring detta i medier heller. Det som är värt att nämnas är att KHL har mycket mer pengar än NHL enligt de uppgifter jag har och då hade till exempel KHL valt att höja sin kvalitet ytterligare genom att spelare inte hade behövt oroa sig för de långa resorna. Enligt uppgifterna så hade KHL i sådana fall haft den bästa ligan i världen. Enligt en skribent från USA konstaterade han att KHLs spelare är likvärdiga NHLspelarna rent kvalitetsmässigt. Detta var en spelare som tidigare har spelat i både KHL och NHL. Han säger däremot att det finns andra kvalitetsskillnader. Inte minst människorna runt omkring ligorna och apparaturen kring spelet. 
 
"It’s a different mentality, a different culture and the things around the games. In the N.H.L. everything is one step ahead of the K.H.L. – I have to be honest. I played in both leagues." Säger Hasek till media.
Han poängterar att skillnaden mellan ligorna inom hockey är främst organisationerna och spelsystemen. Därför räknas NHL som en bättre kvalitetsliga även om KHL lägger ut mer pengar än NHL på sin verksamhet.

Hasek poängterar också att varför många lämnar bland annat KHL för andra ligor oavsett om detta är NHL eller SHL så beror det mycket på det system som Ryssland har. Med andra ord så lägger staten sig i mycket, hur det ska spelas i KHL, vilka flyg som får användas och mycket annat. Detta i sin tur påverkar kvaliteten även om ekonomin är bättre rent statistiskt i KHL än i andra ligor. Jag vill inte mena att SHL är den bästa ligan, för det är den inte men den är heller inte den sämsta. Sverige har en riktigt bra liga som vi bör vara stolta över. Däremot så avgör spelare på ett mer personligt plan var de vill spela och därmed kan inte vi säga att det bara är ekonomin som avgör. Det finns många spelare som valt bort NHL och KHL för spel i SHL tidigare. Så kommer det fortsätta att vara. Däremot så  om en spelare endast tänker på att tjäna så mycket pengar som möjligt kan vi nog konstatera att där ligger fortfarande SHL i lä. Men att kvaliteten endast handlar om pengar stämmer inte riktigt. Så att om en spelare väljer att lämna KHL för SHL behöver det inte innebära att spelaren väljer att byta ned sig till en sämre liga utan för att han har vissa mål i sitt liv och känner att SHL är tillräckligt bra och utvecklande, Spelaren kanske till och med ser SHL som en språngbräda till NHL? För sanningen är att NHL håller koll på andra ligor även SHL.

Tack för ordet.