Färjestad i serieledning efter seger mot Växjö

Färjestad mötte det svåraste motståndet under året då Växjö kom på besök i Löfbergs Arena. Färjestad tycktes dessutom inte riktigt vara med på noterna från nedsläpp och matchen inleddes på sämsta tänkbara sätt ur Färjestad ögon. Efter bara tre minuter tog Växjö ledningen, en ledning som de behöll hela första perioden. Färjestad kvitterade genom Joakim Nygård i andra perioden men Växjö återtog ledningen bara två minuter senare. Färjestad låg på ordentligt i slutet av andra perioden främst genom Michael Lindqvist men också genom Ryno utan att få utdelning. Färjestad vände totalt i tredje och besegrade Växjö hemma  Löfbergs arena. Matchen slutade: 3-2 (0-1, 1-1, 2-0).

Slutsålt i arenan och Pennerborn myste ordentligt inför nedsläpp. Dessutom en tuff match som väntade i Löfbergs arena genom Växjö Lakers och en halsduksmatch där det delades ut gratis halsdukar till samtliga fans och åskådare som köpt biljett.
"En häftig inramning av året och en häftig omstart för oss. Att få gå ut där och mötas av det där havet av halsdukar som det brukar vara den här matchen är en fantastisk upplevelse. Den sporrar oss och vi vet att vi har ett grymt stöd av vår publik. Vi ska gör allt som står i vår makt för att et här ska bli en kanondag." Säger Johan Pennerborn.

Tyvärr så inleddes matchen på det sämsta tänkbara sätt då Shinnimin efter dryga tre minuter ger gästerna ledningen. Färjestad låg på för en kvittering direkt efter men lyckades inte få in pucken bakom Fasth. Det dröjde inte länge innan Netterberg var ytterst nära att utöka och Oliver Bohm träffade ribban bara minuter senare. Färjestad låg ordentligt på efterkälken precis som man gjorde tidigare.

Wikstrand var inte riktigt nöjd efter första perioden.
"Spelmässigt känns det ganska bra fast vi skjuter bara ett enda skott på mål, det måste bli bättring om vi ska vända på detta. Vi har trots allt något att bygga upp här för vi har bra energi och det som behövs för att göra mål. Men ett skott räcker inte för att göra mål i dagens hockey." Säger han besviket.

Skottstatistiken: 1-14 till favör för Växjö i den första perioden.
Däremot ledde Färjestad tekningsstatistiken med hela 11-5.

Färjestad kom ut som ett nytt lag i andra perioden och satte hög press mot motståndarna. FBK tog ganska omgående kommandot i andra perioden. Bland annat hade Linus Johansson en ramträff bara minuten in i andra perioden och det då tack vare Joakim Nygård. Den sistnämnde skulle också kvittera matchen efter dryga tio minuters spel. Olofsson och Linus Johansson fick var sin assist.
Gästerna skulle däremot ta ledningen igen genom Reddox.

Men det var inte bara i Målprotokollet som Växjö skulle leda statistiskt, även på utvisningssidan. Två utvisningar på raken gav Färjestad gyllene tillfällen att kvittera och ta ledningen men Färjestad hade problem och några fler mål under andra perioden föll inte. Det trots att Färjestad forserade ordentligt i slutminuten av andra perioden. "I detta läge kan vi skatta oss lyckliga för att vi fortfarande leder efter två spelade perioder." Sade Reddox i en intervju.

Skottstatistik totalt: 20 - 19 till Färjestads fördel.
Tekningar totalt: 26 - 1.

Tredje perioden inleddes precis som andra, Färjestad kom ut på nytt och pressade Växjö. Bara minuter in i trejde fick bland annat Ryno ett bra skott in mot Victor Fasth. Bara minuten in i perioden drog dessutom Växjö på sig en interference utvisning och Färjestad fick sin tredje möjlighet att kvitter på nytt.
Värt ändå att poängtera är att Växjö har inte släppt in något mål med en man mindre under de närmaste åtta matcherna och det skulle visa sig att Färjestad hade svårt at göra det även denna gång. Ryno drabbas av utvisning efter att han rivit ned en Växjö spelare och möjligheten rann därmed ut i sanden. Växjö fick sitt första pp i samband med detta. Horak träffar ramen i samband med PP och det blir dessutom värre då Virtanen drar på sig en utvisning för en onödig cross checking och Växjö får spela med två man mer under tretton sekunder. Flera möjligheter för Växjö i samband med pp och Färjestad är illa ute. En vass möjlighet hade bland annat Ortega som med bara sekunder kvar innan Färjestad blir fulltaligt skickar pucken mot mål. Svensson är visserligen med på noterna men det såg lite jobbigt ut för en stund. Färjestad klarar dock av situationen utan något mål i baken. Två ramträffar från Färjestadsspelare, först Robin Press och sedan Johan Ryno bara sekunder efter varandra. Skottet från Ryno gick dessutom in och Färjestad kvitterade efter nio minuters spel. Färjestad får energi av målet och Virtanen samt Nygård ligger bland annat på för att ge Färjestad ledningen.

Fansen höjer sina röster i arenan för att mana på sitt lag och värt att notera är att Luleå ligger under sin match mot Frölunda med 4-3 vilket kan ge Färjestad första platsen i tabellen om värmlänningarna vinner på ordinarie tid.

Ytterligare en utvisning på en Växjö spelare och Färjestad har alla möjligheter att ta ledningen i matchen. Närmast är Ryno med sitt skott, efter tretton minuters spel. Ryno har fått blodad tand efter sitt senaste mål och han skjuter tre skott under pp. Det blir däremot inte Ryno som gör mål utan Martin Johansson efter femton minuters spel. 3-2 till Färjestad som nu har vänt matchen och det finns bud på ytterligare mer då Olofsson träffar målramen. bara minuten senare. Växjö tar timeout med drygt tre minuter kvar på klockan. Växjö plockar målvakten och spelar med en utespelare mer på isen.
Växjö ligger på för en kvittering med bara halvminuten kvar av matchen. Sista skotten får Reddox och Färjestad går segrande ut ur bataljen och vinner med 3-2. Färjestad vinner inte bara matchen utan går dessutom upp i serieledning då Luleå förlorade borta mot Frölunda med hela 5-3.

Johan Pennerborn är ganska nöjd efter tre spelade perioder. Han säger följande till Cmore efter matchen:
"Vi inledde trevande och det måste vi åtgärda på något vis, men det är som det är och att med den inramningen som är, att få vända och vinna sista 20 är pricken över i:et. Jag tycker Växjö var bra, de är ett oerhört skickligt lag och är konsekventa, vi tar över i andra och tredje och jag hoppas att det var en bra hockeyunderhållning".

Mer matchreferat kan hittas här: FBK-VLH

Tabellen (två matcher spelas ännu då artikeln lagts ut, tabellen är därför inte komplett. Däremot kan inte de spelande lagen i kväll förändra tabellens övre skickt).