Snörplig förlust efter straffar

Färjestad hade alla möjligheter att knipa tre poäng hemma mot Brynäs. Istället slarvade man bort första perioden genom att tappa in 2 mål i baken. Färjestad reparerade skadan men Tomi Sallinen numera i Brynäs såg till att ge Gävlelaget möjlighet att åka hem med två poäng då han kvitterade i sista perioden. Färjestad fick endast ett enda poäng då Brynäs vann på straffar genom Söderström som prickade båda sina straffar bakom Werner. Färjestad förlorade med 3-4 (1-2,1-0, 1-1, 0-0,0-1).

Färjestads gamla lirare Tomi Sallinen möter nu sitt forna lag men denna gång som Brynässpelare. En spelare som jag ansett borde fått ha varit kvar. Kvällens match visade klart och tydligt på att han borde ha varit det. I slutet av tredje perioden kvitterar han och tar matchen till förlängning. Detta föranledde sedan en Färjestad förlust på straff då Söderström avgjorde två gånger om. Färjestad hade alla möjligheter att stänga ned matchen men både straffskyttet och inte minst pp fungerade inte alls ikväll. Det var verkligen en snörplig förlust som Färjestad fick genomlida. En match som hade det mesta spänning och dramatik. Tyvärr räckte inte laget hela vägen och det trots att man tog ett järngrepp av matchen både i andra och tredje perioden. Dock var slarv rätt ord att beskriva första perioden. Färjestad tog visserligen ledningen efter dryga två minuters spel genom Joakim Nygård men sedan tog gästerna över. Något som Färjestad får öva på är både straffskytte samt pp under ledigheten.

Domare under matchen: Sören Persson, Patric Bjälkander. Linjedomare: Andreas Lundén, Rickard Nilsson.

Naivt spel fällde Färjestad i första perioden.
Färjestad tog ledningen redan bara efter ett par minuter in på första perioden genom Joakim Nygård men sedan tog gästerna över. Brynäs kvitterade i pp efter dryga nio minuter genom Gunderson och kunde sedan ta ledningen i slutet av perioden genom Mannbeg. Annars var det et revanchsuget Färjestad som entrade isen. Färjestad ledde också statistiken då det gällde skott i första perioden med 10-8. En otrevlig incident inträffade dessutom i slutet av perioden då pucken träffade Markus Svensson så att han tvingades att utgå. Frågan är om han kommer tillbaka i andra perioden. Han fick behandling på isen av läkarteamet och sedan gick Werner in istället då Svensson lämnade isen för egen maskin.

Joakim Nygård var inte särskilt nöjd efter en spelad period: "Jag tycker vi startade bra, vi är aggresiva och tar pucken mot mål men efter deras kvitteringspuck så börjar de ta över matchen, vi måste bli bättre om vi ska gå segrande ut ur denna bataljen, vi sprätter för mycket med pucken nu och dessutom larvar vi för mycket. Tror vi spelar lite för naivt och det gör att vi spelar svårt för oss själva. Vi måste lösa detta till andra perioden."

Piggare från hemmalaget i Andra perioden.
Färjestad skölde över Brynäs i mittenakten, Viksten fick till ett vasst avslut som höll på att resultera i ett mål och detta endast efter dryga 30 sekunder in i andra perioden. Ryno och Olofsson var de tongivande spelarna i anfallen som därefter följde. Till slut kunde inte Blomqvist i Brynäs hålla sig längre utan greppade tag i en Färjestadsspelare efter tre minuters spel, resultatet blev att han fick sätta sig på botbänken för Holding. Mikael Wikstrand var närmast att få in pucken bakom Rautio men något mål blev det inte, istället kunde Blomqvist direkt efter utvisningsbåset testa skott men Werner som nu vaktar kassen istället för Svensson stod pall för skottet. Ytterligare chanser inte minst för Färjestad radas upp inledningsvis av perioden. Denna gång var det bland annat Rydahl som efter nästan 6 minuters spel testar målvakten i Brynäs. Ett skott från Brynäs spelaren Jensen höll på att ställa Werner i Färjestadskassen men han lyckades ändå freda sitt mål.

Lennström drar till ett skott efter åtta minuters sel men det verkar inte vara något problem för Rautio att plocka. Färjestad försöker och försöker kvittera men det verkade vara svårt att överlista Brynäsmålvakten denna gång. Försöken bär till slut frukt, Ilari Melart prickar in kvitteringen 2-2 efter 08.53. Skottet var riktigt hårt och det bokstavligen smäller till i nätmaskorna när pucken går in. Ilari Melart kliver rakt in från båset och nyper till på Oskar Steens tillbakaspel. Mikael Wikstrand är dessutom bara sekunder senare nära att utök men Rautio står pall. Färjestad får dessutom med sig en utvisning efter dryga 10 minuters spel då Danielsson visas ut för en roughing.

Färjestad tycks dock ha svårt att göra mål med en man mer på isen. Lindqvist och Ryno har varit nära men inte räckt till. Rautio stänger fullständigt igen då spelarna försöker ta sig in på kassen. Färjestad får dessutom ytterligare en möjlighet då Rhodin visas ut direkt efter att Brynäs blivit fulltaliga. Rhodins utvisning är för en hakning efter 12.34.

Färjestad verkar inte heller få till sitt pp denna gång. Skotten träffar inte mål utan Brynässpelare och Brynäs klarade även av denna situation. Ändå behåller Färjestad sitt offensiva tryck och ligger på för att ge värmlänningarna andrum och ledningsmål. Både Ryno och Virtanen är nära. Den sista möjligheten fick Virtanen efter 15 minuters spel.

Medan matchen pågick i andra perioden så kan följande resultat rapporteras: Mora - Luleå 2-3, Djurgården - Växjö 1-1, Örebro - Hv71 1-2.

Farligaste skottet från Brynäs sida är Asklöf som med tre minuter kvar gör en fräckis mot Werner. Färjestads målvakt är däremot med på noterna och tar skottet. Färjestad leder med skottstatistiken med 13-1 är värt att nämnas i detta sammanhang. Totalt efter två spelade perioden leder Färjestad skotten med 24 - 10!

Pausvila i Karlstad och det står totalt 2-2 inför sista perioden. Klart vinner Färjestad andra perioden med 1-0 samt 14-2 i skott. Sista skotten kom från Blomqvist men Werner räddade situationen.

Fortsatt Färjestad dominans i tredje perioden.
Färjestad fortsatte att trumma på inledningsvis i andra perioden förutom Asklöfs möjlighet var det Färjestad som hade tagit kontrollen över händelserna i matchen. Bara en enda minut in i tredje fick bland annat Michael Lindqvist en fin möjlighet och den var inte långt borta för att gå in. Rautio däremot höll tätt. Fyra minuter senare var det Linus Johansson som med ett rappt skott försökte överlista Brynäsmålvakten, domarna tvingades att videogranska situationen för att se om den var inne. Domarna kunde konstatera att det inte var mål och spelet gick vidare. Den tidigare Färjestadsspelaren Tomi Sallinen skapar möjligheter för Rhodin men skottet går utanför.

Bjurström får ett gyllene läge att ge Brynäs ledningen men Werner gör sig stor och gör en fantastisk räddning efter 6 minuters spel. Chanserna har avlöst varandra för båda lagen i mitten av tredje. Brynäs har genom Blomqvist och Jensen haft stora möjligheter att utöka men det är inte Brynäs som tar ledningen i tredje. Jesper Olofsson prickar in 3-2 till Färjestad efter dryga tio minuters spel. Även Reichenberg är där direkt efter med ett försök. Assistpoäng för målet får bland annat Ottosson och Nilsson som erövrar pucken i offensiv zon och sedan är det ett vacker passningspel som åskådarna får se.

Samtidigt kan nämnas att Luleå ångar på mot Mora då de leder med 4-7. Djurgården - Växjö fortfarande 2 lika, Hv71 leder fortfarande borta mot Örebro med 1-2.

Kellman och Danielsson sätter press nu mot Färjestad med var sina stora chanser men Werner är med på noterna och stänger igen efter 11 minuters spel. Linus Johansson är ytterst nära men Rautio räddar efter 13 minuters spel. Linus får en gratismjölighet då det är slarv i Brynäs vilket genererar en stor möjlighet för Färjestad att utöka. Gunderson får även han en möjlighet men Färjestadspelare offrar sig framför mål och skottet når inte fram.

Tiden rinner ut för Brynäs och det återstår snart sex minuter kvar av perioden och troligtvis också matchen.

Med mindre än fem minuter kvar av perioden får Ilari Melart ett gyllene läge att utöka men Rautio räddar. Färjestad radar upp nya möjligheter så här i slutet av perioden. Både Nygård och Viksten försöker överlista Brynäs målvakten med bara tre minuter kvar att spela. Gunderson och Bertilsson med var sina möjligheter då det återstår mindre än två minuter kvar. Werner står pall för båda möjligheterna och Brynäs plockar målvakten efter 18.42. I samband med detta tar de också timeout.

Matchen mellan Mora och Luleå är slut kan nämnas mathen slutade 4-7. Djurgården har tagit ledningen över Växjö med 4-2, Hv71 besegrade Örebro borta med 1-3.

Brynäs kvitterar till 3-3 genom Tomi Sallinen (undrar om Färjestad inte ångrar att de släppte finske spelaren?).

Ett rafflande avslut
Brynäs började piggt på övertid, Boqvist med en stor möjlighet inledningsvis av den fjärde perioden. Ryno får möjligheten efter 30 sekunder men Rautio räddar. Michael Lindqvist direkt efter men skottet går utanför. Mannberg är ytterst nära men Werner räddar efter 01.12. Kan Färjestad besegra Brynäs hemma? Färjestad har redan halkat ned på en tredje plats med sitt nuvarande resultat. Mitt i allting blir Lennström utvisad för cross-checking efter 02.53 men i samma stund blir även Danielsson utvisad för fighting, han får dessutom matchstraff + 5 min. Boqvist testar Werner men målvakten räddar. Lindqvist direkt efter och matchen verkar sakta men säkert gå mot straffar. Det återstår just nu en minut lite drygt. Olofsson blir utvisad för en hakning efter 04.58. Fjärde perioden är avslutad och det blir straffläggning.

Mannberg missar sin första straff medan Lindqvist överlistar Rautio. Rhodin och Viksten missar sina chanser. Söderström prickar pucken i mål och Martin Johansson missar. Söderström överlistar Werner en andra gång. Lindqvist missade och Färjestad förlorar matchen då Brynäs tar hem två poäng.
Därmed barikerar Färjestad sig på en tredjeplats inför årets slut. Färjestad förlorar matchen med 3-4 (1-2, 1-0, 1-1, 0-0, 0-1).

Fortfarande spelas det tre matcher bland annat mellan Timrå - Linköping 1-0 efter en spelad period, Frölunda - Rögle 2-1, Malmö - Skellefteå 1-0 samtliga matcher har precis avslutat första perioden.

Tabellen nedan kan därför se lite annorlunda ut senare under kvällen.

Under tiden vill jag bara passa på att tacka läsare och följare.