Sur förlust för Färjestad

Färjestad hade alla möjligheter att säkra upp sin första placering men mot Linköping föll värmlänningarna med hela 5-4 (1-0, 3-2, 1-2). Detta innebar att de också tappade topplaceringen efter att Frölunda besegrade Skellefteå borta med 3-5. Färjestad barikerar sig nu på en andra plats inför sista matchen för året, nämligen på söndag. Motståndarna blir då Tomi Sallinens Brynäs.

Färjestad kunde ha tagit ytterligare en trepoängare men inledde precis som tidigare mycket blekt. Efter bara 11 sekunder kunde Linköping ta ledningen. Färjestad kämpade sig tillbaka in i matchen men denna gång höll det inte hela vägen. Istället får nu Färjestad ladda om och ta nya tag på Söndag då Brynäs kommer på besök.

Pennerborn var på det klara med att matchen skulle bli mycket svår.
"Ännu en svår match, men det finns å andra sidan inga lätta matcher i ligan."

En som var tillbaka i Färjestad efter en viss avstängning var Oskar Steen och han såg verkligen fram emot mötet mot Linköping.
"Det har varit tufft och tråkigt att sitta på läktaren under den här perioden.Den blev ju så himla lång också. Det var inget smart drag av mig att göra, det kostade för laget tyvärr. Oavsett vad han gör så ska jag inte göra som jag gjorde. Det var aldrig meningen att försöka skada honom eller att jag skulle ha varit ute efter honom på något sätt. Det var ett idiotiskt beslut i stridens hetta som jag ångrar. Om jag är spelsugen? Skojar du?" Säger Steen angående avstängningen.

Domare: Mikael Holm, Patrik Sjöberg, Linjedomare: Daniel Persson, Rickard Nilsson.

Det var Linköping som fick en drömstart på matchen då Lukas Bengtsson dundrade in 1-0 till hemmalaget och det bara efter 11 sekunder. Markus Svensson fick det mycket svårt särskilt då pucken träffade en Färjestad spelare och in i krysset. Färjestad var egentligen det lag som tog tag i taktpinnen under första perioden direkt efter målet. Däremot kom värmlänningarna av sig då två utvisningar följde varandra för gästerna i slutet av perioden. Den som hade bäst möjlighet att kvitter var bland annat Johan Ryno men han lyckades inte överlista Monstret Gustavsson i mål. Den tidigare Färjestad keepern var omutlig under första perioden och hindrade bland annat flera chanser inte minst från Gustav Rydahl och Joakim Nygård. Svensson stod verkligen för många kvalitativa räddningar under första perioden särskilt då Färjestad var illa ute.

Färjestad fick se pucken gå in bakom Svensson än en gång då efter dryga två minuter och denna gång var det Whitney som prickade in 2-0. Färjestad reducerade genom Rydahl som retfullt petade in 2-1 efter dryga 6 minuters spel i andra perioden. Linköping utökade till 3-1 efter nio minuters spel. Karlström tog tillvara på ett misstag som Robin Press gjorde och prickade krysset över Svensson i mål. 4-1 kom med fyra minuter kvar av andra perioden och denna gång var det Broc Little som var målgöraren. Innan perioden var till ända så reduerade Färjestad på nytt, denna gång genom Michael Lindqvist som med mindre än två minuter kvar av perioden placerar ett välriktat skott in mellan Gustavssons ben.

Perioden gick mot sitt slut och det stod 4-2 till Linköping.

Gustav Rydahl sade till media följande: " Jag trycker ändå att vi spelar bra och tyvärr gör de gör mål på våra misstag. Jag tror vi bara ska fortsätta trumma på men samtidigt minska våra misstag så kan vi vända detta."

Efter dryga sju minuter blev uppförsbacken för brant för Färjestad, Broc Little prickade in 5-2. Färjestad gav däremot inte upp utan fortsatte kämpa och 5-3 kom genom Joakim Nygård efter 13 minuters spel. Martin Johansson hade som det visade sig kommit igång med att producera för efter 15 minuters spel var det dags igen, efter ett vacker klapp klapp spel lyckas Martin hålla sig framme och 5-4 är ett faktum. Tiden rinner ut och det var verkligen dramatiskt in i slutet då Färjestad plockade målvakten och att LInköping drabbades av en utvisning men Linköping stod pall och 5-4 blev slutresultatet.