Färjestad slog Frölunda i Skandinavium

En match som jag verkligen trodde skulle bli en svår nöt att knäcka. Men så blev det inte. Istället kunde Färjestad ta kommandot och leda efter en period med hela 0-2. Färjestad föll tillbaka något under andra perioden för att sedan gasa på ordentligt i tredje. Färjestad slog Frölunda i Skandinavium med 1-4 (0-2, 0-0, 1-2).

Färjestads uppvisning under kvällens tillställning fick fansen i Frölunda att lämna Göteborgs stora arena Skandinavium. Det var fullsatt i Göteborg då Frölunda tog emot Färjestad, men göteborgarnas stora förväntning grusades och fick flera av fansen att lämna arenan. Jag precis som många andra trodde säkert att det skulle bli en målsnål eller en jämn historia där båda lagen gjorde allt för att vinna. Jag hade fel, fullständigt fel. Istället var det Färjestad som nästan helt och hållet dominerade tillställningen och då inför 12044 åskådare. Färjestad besegrade ett lamnt Frölunda med hela 4-1 (Färjestads siffror först).

Dick Axelsson med sina poäng är en av dem som blivit uttagen till OS.
"Jag är hungrigare än någonsin, och riktigt glad för att vara tillbaka." Säger Dick angående landslaget.

Det fanns en och annan Färjestads supporter på plats, en som skulle få orsak till att le ordentligt efter matchen.

Statistik från tidigare matcher.

Snart dags för nedsläpp.

Michael Lindqvist och Jessie Virtanen saknas inför kvällens drabbning.

Domarna för kvällen: Sören Persson, Mikael Andersson. Linjedomare: Alexander Waldejer och Henrik Pihlblad.

Pennerborn: "Vi är inne i en stor omställning och det är första året på resan. Vi har skapat ett hyfsat bra spel men vi har fortfarande saker att arbeta på. Nyckeln är anfallen, Frölunda påminner mycket om oss. Vi har många viktiga spelare som saknas men jag tror nog att Mikael Wikstrand och Martin Johansson är tillräckligt bra för att skapa något där."

Första perioden
Frölunda kom ut ganska hårt inledningsvis men Färjestads Joakim Nygård såg till att ändra på den saken. Frölundas målvakt Mattsson räddade första anstormningen från Nygård men Joakim slog in sin egna retur omgående därefter. Matchuret hade då stannat på 02.36.

Färjestad tog därmed över matchen fullständigt och efter ytterligare fyra minuter satt 0-2 till gästerna,  denna gång var det Linus Persson som såg till att pucken hamnade i nät, men bakom målet stod än en gång Joakim Nygård som denna match fick plocka till sig två poäng (1 mål och 1 assist) för kvällen.
Frölunda började i slutet av perioden att kämpa hårdare men Färjestad vad skickliga och höll dem utanför farligt område.

Färjestad gör 1-0 genom Joakim Nygård.

Tabelläget mellan dem båda.

Statistik efter första perioden. Färjestad har inte fått fart på sitt pp i denna match främst på grund av att Michael Lindqvist saknas i laget.

Lars Haugen hade inte särskilt mycket att göra under matchen men gjorde det bra då han fick ingripa.

2-0 till Färjestad genom Linus Persson efter att ha fått pucken serverad av Joakim Nygård.

Nygård passar snyggt till Linus Persson som kan stänka in pucken bakom Mattsson.

PP för Frölunda men något mål blev inte i den spelformen.

Experterna diskuterar statistiken.

Pausvila.

Pennerborn: "Vi är verkligen på hugget i kväll. Vi har pratat om att vara konsekventa och det är vi i första perioden absolut. Nu gäller det att fortsätta så här i 40 minuter till. Vi producerar i första perioden det är roligt att se. Det är också riktigt trevligt att vi producerar även i andra kedjor i vårt lag, det stärker oss."

Andra perioden
Denna period blev målfattig, varken Frölunda eller Färjestad gjorde några mål under mittenakten. Färjestad gjorde flera misstag som resulterade i att Frölunda fick möjligheter att reducera men lyckades inte överlista Lars Haugen. Flera utvisningar föll och chanser fanns även att utöka för Färjestads del.
Frölunda var ändå det lag som tog över kommandot.

I slutet av första perioden hamnade Ilari Melart på botbänken och det straffet verkställdes inledningsvis i andra.

Lite strul vid sargen ställde till det lite.

En del utvisningar drabbade Färjestad men laget höll motståndarna på utsidan så några farligheter skapade inte riktigt.

En del gurgel och små tjafs men ingenting som är värt att notera.
Landslagets representanter fanns på plats.

Statistik om vilka som har spelat för Frölunda dock ska det poängteras att Dick Axelsson spelade i Färjestad först och sedan stack han iväg på ett äventyr utomlands innan han hamnade i Frölunda. Där får nog kommentatorerna tänka om lite.

Westin har gjort en hel del bra på isen under de två första spelade perioderna.

Lapp på luckan då Färjestad besegrade Frölunda i Skandinavium.

Statistik från andra perioden. Betydligt jämnare.

Pausvila

Ryno i fokus, tyvärr utgick han från matchen.Vad som har inträffat är fortfarande inte klarlagt.

Lars Haugen håller fortfarande nollan även om det skulle ändras i tredje.

Dags för nedsläpp

Tredje perioden
Wikstrand ytterst nära att utöka till 0-3 men Mattsson står emot och plockar pucken. Zetterlund försöker gå mot mål och blir hindrad i skottögonblicket vilket leder till att en straff utdöms. Åslund tar straffen men missar och det står fortfarande 0-2 på tavlan.

En hel del utvisningar utan att något av lagen lyckas överlista målvakterna. 0-3 kommer genom Rasmus Asplund som får en snygg passning från egna zonen och tar sig snabbt in till Frölunda målvakten. Han prickskjuter in 0-3 efter 11 minuters spel i tredje. Bara sekunder senare smäller det till på nytt denna gång är det Fogström som kommit in och tagit Rynos plats. Frölunda tar timeout för att väcka laget. Detta gör susen åtminstone lite, sista målet är i slutminuten då Mustonen överlistar Lars Haugen i mål. Några mål utöver detta faller inte och Färjestad tar tre poäng med sig hem.

Fabian Zetterlund hindras i skottögonblicket och en straff blir tilldömd.

Åslund misslyckas med straffen.

Stöckigt framför Haugens mål.

Statistik.

Powerbrake, Gereon Dahlgren intervjuas av Wikegård. "Jag tycker vi har jobbat riktigt bra i första perioden för att klara av att hålla dem borta .Nu gäller det bara att spinna vidare och se till att det inte blir något mål bakåt. Vi får spela tight och vara starka så ska vi nog ta hem det här." Säger assisterande tränaren Gereon.
"Antagligen också att låta klockan ticka på eller hur?" Frågar Wikegård och får medhåll från Gereon Dahlgren på den punkten.

Rasmus Asplund stänker in 0-3 till Färjestad.

Snygg passning från blå till Rasmus som sticker direkt. Han skrinnar snabbt fram och prickskjuter in 0-3.

Fansen jublar efter att Fogström ser till att utöka ytterligare.
Fogström prickar in 0-4.

Timeout begärd av Frölunda.

Frölundas nyförvärv Adam Pardy undrar nog om det är rätt lag som vinner. Adam har inte fått klartecken ännu och vid sidan av honom sitter bland annat Frölundas fystränare och tar sig för pannan.
Frölunda reducerar i slutminuten men närmare än så kom inte göteborgarna.

Färjestad vinner med 1-4.

En av dem som var en bidragande orsak till segern är Joakim Nygård.

Joakim säger följande till Wikegård: "Vi hade kontroll på första perioden och kom ut riktigt bra. Sedan fick vi en liten dipp i andra men vi tog tre sköna poäng. Vi spelade främst enkelt och i tredje så hade vi ju en ledning att utgå ifrån."

På frågan kring förändringarna i laget svarar Nygård följande: "Jag hade kört fast helt enkelt. Behövde lite nya ansikten runt omkring mig. Så det var nog rätt av ledningen och tränarna att göra en omöblering i linorna. Det känns grymt bra för  både mig och laget just nu."

Experterna menar att Färjestad har lyckats med att hålla motståndarna på utsidan. Vilket är riktigt bra arbetat.

Totalt ser statistiken för kvällens match ut på följande sätt.