Färjestad förlorade i en underhållande tillställning

Det var verkligen en underhållande match där Färjestad borde ha vunnit. Det var en rivig och härlig tillställning där jag tror nog de flesta skulle göra allt för att besöka den. Det visade sig bli en mycket jämn tillställning men där Färjestad i princip hela tiden var det bättre laget. Problemet däremot visade sig vara att målen saknades fortfarande, särskilt från de övriga kedjorna. Endast en enda kedja levererade under kvällen för Färjestad. Den med Steen, Rydahl och Zetterlund. Matchen började med imponerande spel från Färjestad sida men det var Frölunda som åkte hem med tre poäng efter seger med 3-4 (1-2, 2-2, 0-0).

Nu kanske fansen reagerar med tanke på mina inledande ord kring matchen, det var en fantastisk match och Färjestad gjorde bra ifrån sig, inget snack om den saken. Men skillnaden var just att Färjestad inte gör tillräckligt med mål för att vinna tillställningen. Färjestad är inte tillräckligt effektiva och vi får ju hoppas att detta snart är ett mine blott. Fakta är att Färjestad verkar inte kunna göra fler mål än tre stycken i varje match vilket kan ses som ineffektivt. Däremot ser jag tendenser som gör att Färjestad om de kommer och hittar rätt kan bli mycket giftiga under säsongen. Det viktiga är att de hittar dit.

FBK - Frölunda 3-4

Färjestad har alltså i fyra matcher av åtta gjort 3 mål. I två matcher har man inte gjort något och i två matcher har man endast gjort 1 mål/match. Det är inte dåligt spel men ineffektiv poäng produktion. Färjestad borde kunna göra fler mål helt klart särskilt med tanke på det spelar material som man har på papperet.

Låt oss jämföra med förra säsongen och de åtta första matcherna så förstår ni kanske vad jag menar.

Djurgården - FBK 2-4

Tre matcher av dessa fem gjorde Färjestad fyra mål, två av de åtta matcherna gjorde Färjestad 5 mål och en match till och med såg Färjestad till att skrapa ihop sju mål. (Jag drar liknelsen främst med förra säsongen eftersom Färjestad i princip har kvar flera av de tongivande spelarna som man hade då, Johan Ryno, Alexander Johansson, Martin Johansson m.fl.)

En av de detaljer där Färjestad visar på en sämre produktion är just i Power Play. Här spelade Michael Lindqvist en mycket viktig roll. Jag hoppas att tåget snart kommer igång och att målproduktionen också gör det. Vi närmar oss November och då brukar det gå trögare i laget så vi får ju hoppas att Färjestad verkligen kommer igång inom kort och att spelet sätter sig.

Var matchen i kväll en dålig match? Nej absolut inte. Men den visar än en gång på att Färjestad inte riktigt har fått igång målproduktionen ännu och är fortfarande inte lika effektiva precis som Pennerborn var inne på under matchen.

Med tanke på att effektiviteten sviktar i Färjestad så bör det ju givetvis snart vända och innebära att det blir en väldig fart på målproduktionen under året. Det handlar givetvis inte om antal mål men det handlar om att laget måste vinna hockeymatcher. Poängen delas inte ut till lagen för deras snygga spel eller underhållande hockey utan för att laget verkligen vinner matchen och plockar till sig poäng för att klättra i tabellen. Däremot är jag positiv eftersom jag vet att Färjestad kommer att komma igång och att laget då börjar producera vilket i sin tur kommer leda till en trevlig vår för fans och spelare. Men jag tycker det är viktigt att erkänna att effektiviteten fortfarande inte riktigt är där ännu.

Match resension.

Färjestad får tillbaka Markus Svensson efter att ha varit borta en match mot Mora ik och Johan Ryno är också tillbaka efter sjukdom.

Pennerborn är nöjd med att ha både Svensson och Ryno tillbaka i spel samtidigt som han menar att arbetsinsatsen inte år tummas på inför kvällens möte. "Vi har visserligen gjort fler mål, men det gäller också att jobba md vårt spel och vinna kamperna där ute, sedan kommer det mesta av sig självt om man gör så, det är viktigt." Säger han till Cmore.

Linus Johansson säger till Cmore: Det gäller att gå mer på mål och bryta sig in, vi måste göra lit mer sådant arbete om vi ska vinna matcherna. Det finns givetvis ett spel innan man gör det också, det måste absolut förbättras. Vi måste också tänka på att om vi möter lag som spelar lågt så måste vi ta hjälp av backarna och sedan komma som en enhet. Det är sådana lägen som blir viktiga för oss och det måste vi jobba på lite extra."

Det ryker ordentligt redan inledningsvis i matchen gruff framför Gustafsson och Färjestad har direkt en farlig chans. Sedan är det Frölunda som ligger på men Svensson räddar. Färjesta är det lag som tar ledningen tidigt i matchen då genom Zetterlund, som prickar in 1-0 efter en mycket fin passning av Wikstrand bara någon minut in i perioden. Vid tekningen bara 30 sekunder senare är det Max Friberg som träffar rätt, ett mål som domarna tvingas ringa på för att se om det ska godkännas. Det tar inte särskilt lång stund innan beskedet kommer och målet godkäns. Frölunda tar över mer i slutet av perioden och då gör också Fagemo för Frölunda 1-2 efter nästan tjugo minuters spel. Detta efter att Ilari Melart tappar pucken så att Fagemo kan pricka in målet bakom Svensson.

Perioden slutar 1-2 till gästerna. Fabian Zetterlund säger till Cmore efter perioden: "Spelmässigt var vi bättre inledningsvis i perioden men sedan tar de kommandot och då gör de 1-2. Häftigt ändå att det blev en så intressant tillställning inför en fullsatt arena."

Värt att lägga märke till var att FBK hade 14 skott mot 5 mot mål i statistiken efter första perioden.

Färjestad som hade hoppats på att kvittera omgående i perioden blir besvikna, istället är det Frölunda som genom Patric Westerholm som prickar in 1-3 till gästerna. Bara dryga minuten senare är det Gustaf Rydahl som reducerar. Kvitteringen kommer efter bara dryga fyra minuters spel då Oskar Steen överlistar Gustafsson i Frölunda kassen. Inga mål har hittintills kommit i PP men det skulle komma ett och det genom Sigalet som efter 11 minuter överlistar Svensson i kassen och 3-4 blir också slutesultatet för kvällen.

Pennerborn säger direkt efter andra perioden följande: Ryckig match, olyckligt för vår del med målet i PP. Vi kände faktiskt att vi hade matchen dit vi önskade. Tyvärr är Frölunda grymt effektiva just nu."

Rydahl säger till Cmore: "Vi måste få ned pucken oftare i deras zon, om vi gör det så kan vi nog vända detta och ta hem segern."

Skottstatistiken från andra perioden är 12 mot sju och totalt från båda perioderna så står det i skottstatistiken: 26 - 12.

Färjestad ligger verkligen på för att kvittera och vända på steken. Frölunda däremot och framför allt Gustafsson har redan bestämt sig för att inte släppa in fler puckar och Färjestad verkar inte komma ikapp i tredje. Linus Johansson försökte och lika så Ivarsson men målvakten plockade alla puckar. Trots att Färjestad får med sig en utvisning så vill sig det inte för laget och Frölunda vinner med 3-4 som de tar med sig från andra perioden.

Johan Pennerborn summerar det hela med att säga: "Mycket tung förlust för Färjestad just i kväll, vi hade garanterat fått in och hade bud på minst två mål till men det grinar oss rakt i ansiktet för närvarande. Ändå tycker jag att vi har flera ljusglimtar att glädjas åt, inte minst sitter passningarna på bladet och vi löser mycket av det som vi har pratat om. Jag lider med grabbarna och tycker det är jobbigt att vi inte får utdelning och att vi bara kan göra 3 mål."

Domare: Sören Persson och Mikael Andersson
Linjedomare: jimmy Dahmén och Örjan Åhlén.

Publik: 8 250.