Tung förlust i Skellefteå

Ytterligare en förlust inkasserades under Lördagen, denna gång mot Skellefteå som var totalt utspelade i första perioden. Skellefteå kom tillbaka och vände för att sedan vinna i sista perioden. Matchen slutade 4-2 till hemmalaget (0-1, 1-1, 3-0). En sur och tung förlust i Skellefteå och nu väntar den nästa match borta mot Hv71 den 10 januari. Dystra november har blivit dystra januari istället då skadorna hindrar Färjestad att vinna matcher.

Färjestad hade runt sju spelare borta med skador och skavanker. Mycket tyder på att efterdyningarna för Färjestad utökas och blir fler. Både Nygård och Ryno lämnade isen vid flera tillfällen under matchen med känningar.

Markus Svensson var inte spel klar till kvällens match och Adam Werner tillsammans med inlånade Wallin fick vara de som skulle hindra pucken att trilla in.

Det blev en mycket tuff start på det nya året och precis som 2018 avslutades med förlust inleddes det nya året på samma sämsta tänkbara sätt.

Varken Michael Lindqvist, Sebastian Erixon eller Martin Johansson kunde medverka i kvällens drabbning. Åslund, Alexander Johansson och Zetterlund var också borta.

"Först och främst ska vi spela en bra hockey och försöka få med oss tre poäng hem. Vi måste få stopp på deras anstormning och göra en bra defensiv insats." Sade Pennerborn inför matchen.

Färjestad plockade in tre juniorer för att täcka upp för de spelare som inte kunde spelare.

Domare: Pehr Claesson, Linus Öhlund. Linjedomare: Johannes Käck, Anders Nyqvist

Det var just en junior som visade vägen målmässig. Jakobsson prickade nätmaskorna efter 12 spelade minuter under första perioden. Färjestad hade kunnat få en smakstart då Tim Söderlund fick sätta sig på botbänken direkt efter nedsläpp men Färjestad hade precis som tidigare problem i pp. Ytterligare en utvisning direkt efter målet gav Färjestad ytterligare möjligheter att utöka men Färjestad hade stora problem med att göra mål i den spelformen (då kan påpekas att det gällde 2+2 för en hög klubba). Färjestad kunde sedan gå till pausvila med 1-0 i bagaget. Ändå gick skotten till Skellefteås favör 12-8.

Carl Jakobsson sade i pausvillan följande: "De har inte så många lägen förutom i deras sista powerplay. Vi sa att vi skulle gå ut och göra en krigarinsats och det har vi gjort i den första perioden."

Pennerborn var också nöjd efter de första 20. "Tjugo bra minuter från vår sida, helt klart. Vi har varit skickliga i mittzonen och fått ner farten på Skellefteå, det är en nyckel för oss i kväll och det gör vi bra så här långt." Sade han.

Vet inte riktigt vad som inträffade i andra perioden eller vad som fick Färjestad att släppa på gasen, istället var det Skellefteå som tog över perioden nästan fullständigt.
Efter dryga nio minuters spel var det Skellefteå som kvitterade till 1-1 genom Pudas. Skellefteå hade bud på ytterilgare mål i andra perioden innan Färjestad fick in 2-1 pucken som sedan dömdes bort. Denna gång var det Nygård som höll sig framme. Färjestad lyckades ändå till slut få in pucken och målet godkändes. Jesper Olofsson efter 15 minuters spel. Perioden trasades sedan sönder på grund av bråk mellan spelarna och många utvisningar.
Jesper var inte särskilt nöjd efter två selade perioder och hans sade i periodpausen följande:
"Det känns som att det svänger lite, vi gör en konsekvent förstaperiod och i andra blir vi lite passiva. De får börja snurra på oss och gör 1-1, men vi rycker upp oss och det är skönt att ha ledningen inför sista perioden. Nu måste vi försöka få tillbaka spelet som det var under första annars kan det bli svårt."

Inleddes omgående med en utvisning på Johan Ryno och hemmalaget får dessutom en smakstart, Oskar Möller kvitterar efter tre minuters spel. Färjestad spelar instabilt och börjar dra på sig onödiga utvisningar. Nygård hamnar snart på botbänken efter 10 spelade minuter och då var det dags igen. Denna gång var det Jimmie Ericsson som utökar till 3-2. Färjestad däremot har svårt att freda sin zon. Färjestad hade en möjlighet att kvittera då Skellefteå drar på sig en utvisning (dalaying of the game) och Berglund får sätta sig på botbänken efter 14 minuters spel. Färjestad hade däremot som vanligt svårt att hitta rätt och matchen rann gästerna ur händerna. Färjestad tog sedan ut målvakten och det innebar att Skellefteå kunde sätta spiken i kistan genom Bud Holloway med mindre än minuten kvar av matchen. Matchen slutade 4-2 till hemmalaget och Färjestad får ge sig av hemmåt utan poäng.

Hade Färjestad däremot vunnit så hade de klättrat upp till första plats i tabellen eftersom både Frölunda och Luleå förlorade sina matcher. Linköping har nu kommit närmare efter sin seger och ligger på exakt samma poäng som Färjestad i tabellen med den enda skillnaden att målpoängskillnaden är fortfarande lägre än Färjestads.

Trots förlusten stod FBK för en riktig kämpainsats, t ex så hade Nygård hade 23:36 i istid och Ryno 22:43 vilket är extremt mycket för forwards.