Historisk förlängning och seger för Färjestad

Färjestad hade under en lång tid ett bra grepp på Hv71 under lördagen, tyvärr lyckades Hv71 kvittera, detta blev öppningen för en historisk förlängning och seger för Färjestad. Oskar Steen punkterade matchen då han med knappt tre minuter kvar att spela av tredje övertidsperioden prickade in 3-2. Denna match går till historien som den näst längsta svenska slutspelsmatchen någonsin.

Färjestad lyckades vända trenden och vinna på hemmais igen efter två hemma förluster i slutspelet. Men det skulle krävas 117 minuter innan detta blev ett faktum. Oskar Steen, Michael Lindqvist och Linus Johansson var de som nätade för Färjestad. Värmlänningarna vann till slut med 3-2 i den tredje övertidsperioden (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 0-0, 1-0).

Samtidigt vann Luleå sin match mot Växjö och är klar för semifinal. Leksand vann sin i derbyt om Siljan vilket innebär att Leksand leder matchserien över Mora med 2-0. Färjestad kommer att spela borta matchen mot Hv71 på måndag och frågan ställs just nu... kommer det bli en liknande match i Jönköping som den i Karlstad?

Inför 8250 åskådare lyckades i alla fall efter mycket kämpande ändå vinna, dessutom hade Färjestad en puck inne i den femtonde minuten av första övertidsperioden och alla trodde då att matchen var över. Efter videobedömning dömdes målet bort. Oskar Steen var ändå den som såg till att ge Färjestad segern och han sade direkt efter matchen följande:
"Jag tror aldrig jag har varit såhär trött någonsin efter en match. Nu har vi chansen att avgöra."

(domare: Linde - Persson. Linjedomare: Wärnström - Malmqvist)

Första perioden
Färjestad låg på ordentligt inledningsvis och gav inte så mycket tid för gästerna att få kontakt. Både Wikstrand, Virtanen och Jens Westin var mycket nära under de första minuterna att ge Färjestad ledningen. Gunnarsson håller däremot tätt. En intensiv och underhållande period där värmlänningarna lyckas koppla ett ordentligt grepp om Hv71. Färjestad drabbas däremot av den första utvisningen Lennström åker ut efter 11 minuter spelade men något pp för Hv71 blir det inte heller, Önerud drabbas ganska omgående efter Lennströms utvisning också ett liknande straff. Hv71 börjar däremot komma in i matchen ju mer tiden går. I slutet av periden har Hv71 skaffat sig ett par farliga chanser men Svensson i kassen har inte släppt in någon puck.
Perioden går mot sitt slut och det står fortfarande 0-0 på tavlan.

Färjestad gör en riktigt bra period medan Hv71 är mycket segare på banan är konklussionen efter de första tjugo minuterna. Michael Lindqvist säger till cmore följande:
"Det är jämnt, som alla matcherna har varit. Vi borde kanske tighta till det lite bättre hemåt. Vi kommer ganska bra fart, de kollapsar en del och då försöker vi få upp pucken och det har vi gjort ganska hyfsat."

Andra perioden
Trots spelövertaget för Färjestad är det Hv71 som gör det första målet. Detta sker efter dryga två minuters spel i andra. Wännström är det som prickar in 0-1 till gästerna. Nu är det ombytta roller, Hv71 tar tag i taktpinnen och börjar tryck tillbaka Färjestad. Värmlänningarna ser något tagna ut efter denna överraskning. Nära 0-2 till Hv71 genom Tedenby men pucken hittar inte in och Färjestad får plötsligt spela pp efter att Gustafsson åker ut för en tripping. Detta sker efter 11 minuters spel i andra. Jesper Olofsson är mycket nära att få in pucken men den träffar i ribban. Färjestad ökar sitt tryck och det bidrar till att ingen längre under andra perioden håller i taktpinnen. Bra tempo i spelet för övrigt. Perioden slutar 0-1 till gästerna.

Tredje perioden
Efter 13 sekunder drabbas Törngren för en utvisning och Färjestad får spela pp. Det är också då som målet kommer, Michael Lindqvist har hittat målet och det är kvitterat efter 39 sekunders spel i tredje. Färjestad åker sedan på en utvisning och Hv71 får gyllene läge att ta ledningen på nytt, Linus Johansson vill annat och lyckas pricka in 2-1 till Färjestad och dessutom då värmlänningarna har en man mindre på isen. Hv71 tar efter nitton minuters spel timeout och plockar målvakten. Wännström kvitterar med 20 sekunder kvar av perioden och matchen går till förlängning.
"Vi spelade bra hockey i sista perioden och det ska vi fortsätta att göra." Säger Pennerborn till media.

Övertid

Efter femton minuters spel i den första övertidsomgången går pucken in bakom Gunnarsson, publiken i Löfbergs arena jublar men målet döms bort. Flera av Jönköpingsspelarna har redan gått för att byta om men kallas tillbaka i samband med detta. Även fansen hade börjat röra på sig men matchen fortsätter. Olofsson är ytterst nära att avgöra men pucken träffar målramen för andra gången. Linus Johansson erkänner efter att ha sett på videoklippen på målet att det inte ska vara mål. "Då lägger jag mig platt. Då ska det inte vara något mål." Säger han till media.

Hv71 ligger på i andra omgången av övertid. Svensson räddar flera gånger och Färjestad klarar sig ur de farliga lägena. Johan Ryno säger följande efter pausvilan mellan andra och tredje övertidsperioden: "Jag tycker att vi är riktigt bra i fjärde och har kontrollen. I den femte är vi bra innan vi drar på oss utvisingarna. De är tröttare än oss. Det här är kul, det är det vi tränar för hela sommaren."

Efter 17 spelade minuter in på den sjätte perioden lyckas Oskar Steen få in pucken och matchen är avgjord.
Nu står det alltså 3-2 i matcher till favör för Färjestad som ska möta Hv71 i en ny rafflande tillställning på måndag.