Straffade men seriesegrare

Färjestad kom ut bra under första perioden men lyckades inte riktigt med det lila extra. Istället kunde Djurgården ta ledningen efter femton minuters spel. Färjestad kom däremot igen med bara någon minut innan pausvilan och kvitterade matchen, i andra perioden var det Färjestad som tog ledningen men matchen gick sedan till förlängning och straffar. Där föll Färjestad och matchen slutade 2-3 till Djurgården på straff (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1). Färjestad lyckades ändå vinna serien eftersom värmlänningarna hade bättre målskillnad mot Luleå.

Efter 52 omgångar kan vi konstatera att det var Färjestad som vann serien och därmed får ta del av 1,3 miljoner kronor. Detta är första gången på mycket länge som Färjestad vinner serien och dessutom till nästa säsong även får spela i CHL. Färjestad behövde endast en poäng för att säkra seriesegern och fick dessutom detta genom övertidsförlusten.

"Jag tycker inte att vi blir passiva i tredje trots att Djurgården kom tillbaka. Vi kontrollerade det hela ganska bra. Vi skapar nog med chanser för att kunna vinna den här matchen redan under ordinarie tid, men det var två tighta lag - och det är klart att vi på förhand visste att en poäng räckte för att vinna serien. Nu ser vi fram emot vad som komma skall och vi ska se till att vara väl förberedda inför det som väntar." Sade Johan Pennerborn till media efter matchen.

Färjestad övertog under tisdagen förstaplatsen via seger med 3-0 i toppmötet med Luleå. Under kvällens match stod hela Löfbergs Arena redo för att bära fram laget till serieseger. Något som också inträffade. Djurgården vann visserligen matchen efter straff men som vi alla vet nu vid det här laget så lyckades Färjestad plocka en poäng och därmed säkra seriesegern genom bättre målskillnad.

Nu blir det en spännande väntan på vilket lag som ska möta Färjestad i en kvartsfinal. Något som jag vet att fansen ser med stort intresse fram emot.

Färjestad har dessutom lyckats med annan sak...
Publiksnittet har stigit över all förväntan meddelade VF nyligen.
Med en utsåld arena även i avslutningen mot Djurgården lyckades Färjestad tangera den noteringen.
"Utfallet har överträffat våra förväntningar." Säger bland annat Kemi till media.
Färjestad gick ändå in för en seger mot Djurgården även om detta inte blev så. Pennerborn sade till media följande:
"Vi går för seger in i det sista."

Första perioden
Djurgården drar på sig en utvisning omgående då pucken släpps. För många spelare på isen blev rubriceringen på utvisningen och här hade Färjestad ett gyllene läge att ta ledningen direkt. Färjestad spelade hade som sagt var möjligheten men lyckades inte få in pucken bakom Reideborn. Istället var det en jämn period med flera utvisningar. Ryno fick bland annat ett personligt straff då han tacklade en djurgårdsspelare och kunde inte lira på över tolv minuter! Målet kom dessutom i samband med utvisningen genom Bergfors i Djurgården då hade matchen pågått i drygt femton minuter. Färjestad däremot lyckades däremot peta in en kvitteringspuck efter nästan nitton minuters spel och dessutom precis som Djurgården i PP. Målgörare var Gustav Rydahl som sedan fick utgå tillfälligt på grund av skada. Han var däremot tillbaka något senare och bidrog till bra spel överlag.  Matchen gick sedan mot pausvila med lika läge.

"Jag tycker att vi spelar bra. Vi har mycket puck i anfallszon och de får inte så många långa anfall. Vi måste bättra oss i PP. Vi har varit bra där länge och gör mål nu förvisso, men vi måste höja oss och inte sluta åka skridskor i mittzonen till exempel." Sade Färjestads spelaren Linus Johansson.

Andra perioden
Inleddes precis som den första perioden. Inga direkt klara chanser åt något håll inledningsvis men Färjestad skulle ta ledningen och denna gång genom Martin Johansson efter dryga fjorton minuters spel. Även Alexander Johansson fick en assist poäng efter den fullträffen.
Efter arton minuters spel rök Gustav Rydahl och Dick Axelsson ihop. Gustav som också kommit tillbaka i spel efter att ha varit borta en stund då han skadade sig. Båda fick sitta av två minuter och det blev spel fyra mot fyra. Det var då som också Hultström var ytterst nära att pricka in kvitteringspucken men den tog i ribban och ut.

Tredje perioden
Nygård är ytterst nära att utöka men rivs ned i samma stund och det blir straffslag. Något som Michael Lindqvist väljer att ta hand om. Lindqvist misslyckas dock och det står fortfarande 2-1 till Färjestad. Värmlänningarna ligger ordentligt på mot Djurgården i flera minuter men lyckas inte få in någon puck bakom Reideborn. Djurgården kvitterar efter tio minuters spel genom Lilja och matchen går mot förlängning.

Färjestad blir därmed seriesegrare då det förkunnas att ordinarie matchtid är slut och spelet går mot förlängning. Luleå besegrar visserligen Växjö men eftersom Färjestad hamnar på samma poäng som Luleå fast med bättre målskillnad så står det klart att Färjestad toppar nu tabellen med 101 poäng före Luleå.

Övertid och straffar
Djurgården drar på sig en utvisning inledningsvis på övertid och Färjestad har gyllene läge att avgöra matchen direkt men Reideborn försvarar Djurgården riktigt bra och efter fem minuters spel står det klart att straffar ska avgöra matchen.

I första omgång missar både Viksten och Hultström sina chanser. Brodin sätter straffen i andra omgången medan Olofsson missar. I tredje omgången är det Michael Lindqvist som hittar rätt medan Strandberg missar. Slutligen är det Josefsson i Djurgården som hittar rätt bakom Werner medan Lindqvist bränner sin andra straff. Därmed får Josefsson målet och Djurgården kan åka hem till Stockholm med två poäng. Färjestad får ändå stå som seriesegrare i grundserien.