Ny svidande förlust för Färjestad

Färjestad fick sig en ordentlig smäll under lördagen då de mötte Örebro. Under kvällen tog de sig an Skellefteå borta. Förra matchen hade Färjestad välfylld arena däremot gapade stolarna tomma denna match mellan Skellefteå och Färjestad.

Färjestad åkte upp till Skellefteå med ett mål, att vinna borta. Förstad perioden var chansrik men Färjestad lyckades inte få hål på målvakten. Istället kunde Lindström göra matchens första mål och sitt tredje sedan säsongen började. Målet kom sent med endast sju minuter kvar av första perioden. Åslund var den som var närmast och han säger själv till media följande: "Helt okej match så här långt, Vi lyckas ändå få hög press på Skellefteå."

Domare: Mikael Holm och Marcus Linde. Linjedomare: Johannes Käck och Jan Sandström.

Bra tempo direkt från start, Lindvall räddade bland annat ett farligt läge direkt och visade därmed att han var skicklig som burväktare. Färjestad var inte långt borta från att ta ledningen men det skulle dröja fram till 13 minuter in i perioden innan målnollan var spräckt. Denna gång var det Lindström som hittade rätt bakom Holm i Färjestad kassen. Åslund var sedan ytterst nära att kvittera men några fler mål föll inte uner första perioden som slutade 1-0 till Skellefteå AIK. Skott: 5-15 till Färjestad totalt. Färjestad drog dessutom på sig matchens första och enda utvisning så här långt. Ivarsson fick sätta sig för en holding efter dryga fyra minuters spel. Färjestad kommer inte närmare något mål under första perioden utan får gå till pausvila med ett 1-0 underläge.

Perioden inleddes med massivt tryck från Skellefteå där bland annat Möller var ytterst nära redan efter dryga 2 minuters spel. Johan Ryno var den som lyckades bryta mönstret efter tre minuters spel men lyckades inte överlista målvakten i Skellefteå. Ejdsell var därefter ytterst nära att kvittera men skotten hittade inte rätt. Ejdsell är den som ser mest sugen ut i spelet och oroar sina motståndare flera gånger under spelets gång. Westin testar skott efter fem minuters spel men inte heller han lyckas få in pucken bakom Skellefteås burväktare. Ett massivt anfall från Skellefteå där bland annat Pudas och Frödén är ytterst nära att utöka då sju minuter av andra perioden har gått.  Holm gör bland annat en kanonräddning. Skellefteå spelar riktigt bra och Alvarez är ytterst nära att peta in pucken då hälften av matchen är spelad. Färjestad drar på sig en utvisning, sin andra i matchen och Rydahl får sätta sig på botbänken efter tretton minuters spel, det tar bara sekunder innan Pyatt sätter 2-0 bakom Holm i PP. Det visar sig vara en kostsam utvisning för Färjestad som tvingades att jaga än mer för att kvittera och ta ledningen. Närmast under dena period är Bäck från Färjestad som är inte långt från att reducera men Skellefteås burväktare är med på noterna och plockar pucken. Färjestad är i brygga ordentligt efter dryga 17 minuters spel då Sundsvik prickar in 3-0 till hemmalaget samtidigt drar Skellefteå på sig en utvisning för to many players on ice. Detta med endast tre minuter kvar av perioden. Där med bara en minut kvar av perioden är det Michael Lindqvist som hittar rätt 3-1, en passningspoäng till Marcus Nilsson.

Värt att notera är att Hv71 har tagit ledningen över Frölunda med 2-1, Brynäs leder borta mot Linköping med samma siffror, Malmö ligger under hemma mot Rögle precis med samma siffror som Skellefteå matchen, Likaläge mellan Oskarshamn och Leksand 1-1, precis som Örebro - Luleå matchen och Växjö ligger under med 3-5 mot Djurgården.

Färjestad har stora problem inledningsvis av sista perioden, Holm håller Färjestad kvar i matchen inledningsvis av perioden. Efter dryga två minuter drabbas Färjestad av en utvisning. Denna gång är det Sandberg som får sätta sig för en tripping. Både Pudas och Lindström försöker med var sina skott men de träffar inte rätt. Färjestad har inte riktigt varit heta på gröten inledningsvis av tredje perioden. Däremot under boxplay sliter Färjestad hårt för att stå emot anfallen. Färjestad lyckas också stå emot främst genom Arvid Holm som växer ut som en vägg mot Skellefteå spelarna. Däemot även om Färjestad är fulltaligt så är det Skellefteå som skapar de vassaste lägena. Bland annat är det Oscar Möller som är ytterst nära då efter dryga sex minuters spel.

Åtta minuter in i perioden har Färjestad möjlighet att reducera ytterligare. Skellefteå drabbas av en utvisning Eriksson får sätta sig för en hög klubba. Leskinen lyckas inte överlista målvakten i Skellefteå. Färjestad lyckas inte få in pucken och Skellefteå blir fulltaliga. Ny möjlighet då Möller utvisas med bara sju minuter kvar av perioden. Michael Lindqvist prövar skott men målvakten tar pucken. Viksten två gånger om utan att få in pucken. Med mindre än fem minuter kvar av perioden testar Viksten på nytt utan att resultat. Färjestad lyckas inte vända machen och förlorar med 3-1 trots att Färjestad plockade målvakten med tre minuter kvar av matchen.

"Vi tappar konceptet lite efter deras 2-0 och föll ur mönstret. Arvid Holm står upp riktigt bra, en bra SHL-debut. Totalt sett är det bättre i försvarsspelet idag jämfört med premiären". Sade Pennerborn efter matchen.