Färjestad värvar Ari Vallin

Färjestad har länge varit på jakt efter en back för att stärka upp laget inför slutspelet.
Under onsdagskvällen blev det klart att finländaren Ari Vallin, 34, återvänder till klubben som han tillhörde två säsonger.

Det har spekulerats vilt i om – och vem – Färjestad skulle plocka in på backsidan för att täcka upp tomrummet för långtidsskadade Oscar Klefbom och Sanny Lindström.

Det behövdes någon som kände till omgivningen, passade in i spelet. Sent på onsdagskvällen blev det klart att FBK har värvat den finländske backen Ari Vallin. Något som har varit på gång hela veckan.

– Han har rehabtränat efter en skada den senaste tiden men är nu fullt frisk och vår scout Anders Steen har själv studerat och träffat Ari på plats i Prag denna vecka och jobbat hårt för att knyta Ari till oss, säger Jörgen Jönsson till Färjestads hemsida.

– Vi är jätteglada att vi kommit till en lösning med Ari. Vi vet vem vi får och han känner klubben och oss och vi vet att han passar in, säger Jörgen Jönsson till hemsidan.

Vallin kom till Färjestad säsongen 2008–09 och var med och tog SM-guld den säsongen. Efter säsongen 2009–10 lämnade han Färjestad då ett generationsskifte var på väg att genomföras i klubben. Finländaren hamnade då i Helsingfors men kommer närmast från Sparta Prag i den tjeckiska ligan där han spelat 31 matcher i ligan med med sju assist som facit.

Ari Vallin kan vara spelklar så tidigt som matchen mot HV71 på lördag i Löfbergs Lila Arena.

– Vi hoppas lösa allt det praktiska för att få honom spelklar så snart som möjligt, men tränarna får avgöra när de tycker han är redo, säger Jörgen Jönsson till hemsidan.

Kontraktet gäller säsongen ut.

Mattias Ardell/vf.se