Dalar och berg

Färjestad hamnade i en djup dal mot Hv71 men lyckades klättra upp för Leksands berg matchen efteråt. Mot Hv71 i Jönköping fick Färjestad verkligen bekänna färg. Något inträffade därefter och Färjestad i Karlstad matchen efteråt visade ett helt annat ansikte utåt. 
 
Medan Hv71 hade lekstuga med Färjestad i Tisdags så hade Leksand desto svårare i Torsdags. 
 
Mot Hv71 var Färjestad inte alls med på noterna och ineffektiviteten lyste som en kall sol över värmlänningarna. Den matchen slutade 8-4 (2-1, 4-1, 2-2).

Färjestad stängde in sig efter matchen och tog ett ordentligt snack för att sedan mot Leksand spela som om Jönköpingsmatchen aldrig hade inträffat. Färjestad vann den matchen med 4-3 (1-0, 2-1, 1-2).

Värt att poängtera var också att både Olofsson och Ryno fick inte spela under matchen mot Leksand. Orsaken var att från ledningens sida skaka om laget ordenltigt och visa på att Hv71 matchen var inte okej under några omständigheter. Olofsson kommer att spela nästa match mot Örebro men däremot får Ryno även där stå över, något som gjort honom ganska upprörd. Pennerborn själv poängterade att man ställer det bästa laget för stunden och att det är en stor konkurrens mellan spelarna nu när det finns 14 forwards tillgängliga. Jag för står honom faktiskt.
 
Johan är en bra spelare men han har inte varit riktigt sig själv den senaste tiden. Många pratar redan om att han är på väg bort från Färjestad. Det är mycket möjligt, men samtidigt så är det snart slutspel... skulle en trade med något annat lag vara nära förestående så finns det stor möjlighet att så sker. Däremot tror jag inte Färjestad sparkar honom då de behöver spelare som kan utgöra ett hot. Det kanske är lättare att tänka sig att Ryno får gå och att Färjestad plockar in någon annan spelare som ska ta hans plats. Problemet är följande, de vet vad de får om de behåller Johan Ryno. Visst han är ganska dyr men samtidigt så känner de honom mycket väl. En ny spelare blir alltid en chansning. Det kan bli en riktig flopp eller ruggigt bra. Med andra ord vågar Färjestad chansa så nära ett slutspel? Ryno har ju fortfarande kontrakt med klubben även om den är på väg att rinna ut. Peter behöver inte signa honom i vår om de inte känner att de litar på att han producerar. Men i ett slutspel brukar de flesta spelare ta nya steg och kliv. Det har även Ryno tidigare bevisat. Jag tror i sådana fall om det ska inträffa något mellan Ryno och Färjestad så är det Ryno själv som väljer att bryta kontraktet eftersom han inte är nöjd med situationen. Färjestad kan då i det fallet välja att godta det och samtala kanske med Hv71 om ett byte av forward som Fröberg till exempel. Det är just det som Sanny Lindström nämnde tidigare om i sin blogg. Jag skulle inte vara förvånad om att ett sådant byte kan ske. Sedan har Färjestad brutit kontrakt med spelare förr så därför är detta även ett möjligt scenario. Men jag tror nog att Färjestad väljer att inte förlänga med Ryno efter slutspelet. Ska det ske tidigare så lär det vara Ryno själv som väljer att bryta kontraktet, något som i sådana fall öppnar upp dörren för några lösningar även för Färjestad.
 
 
 
 
 
 
 
Domare: Sören Persson - Patric Bjälkander Linjedomare: Henric Pihlblad - Peter Almerstedt
 
 
Hur såg matchen ut mot Hv71?
 
Första perioden
Efter dryga två minuter så tar Färjestad ledningen mot Hv71, det var dessutom Oscar Bäck som överlistade målvakten i Jönköpingslaget. Fyra minuter senare drar Färjestad på sig en utvisning som också visar sig bli mycket kännbar. Kvitteringen kommer ganska omgående efter detta och Bergström noteras för målet. Hv71 börjar pressa på ordentligt och Färjestad tappar spelet mer och mer. 2-1 kom genom Williamsson som dessutom gör sitt första mål för säsongen. Färjestad får då ytterligare en möjlighet att kvittera då Hv71 drar på sig en utvisning med mindre än sju minuter kvar av perioden. Färjestad skapar däremot inga farliga chanser och perioden slutar 2-1 till hemmalaget.
 
Johan är inte nöjd med första perioden och han säger följande: "Vi tappar markeringen på deras andramål. Det är lite olyckligt. Vi får gå för det här i andra."

Andra perioden
Efter drygt två minuters spel är det Hv71 som utökar till 3-1 genom Thörnberg. Bara tre minuter senare drar också Färjestad på sig en utvisning som kostar. 4-1 till Hv71 genom Kinnwall. Färjestad får dessutom något senare spela med en man mer på isen men lyckas inte skapa särskilt mycket. Efter 10 minuters spel smäller det bakom Svensson på nytt, denna gång är det Johnsson som utökar till 5-1. Färjestad får tilldelat sig en straff och Albert Johansson gör mål efter 16 minuters spel. Men svaret från Hv71 kommer omgående och 6-2 är ett faktum. Denna gång genom Bergström som utökar åt Jönköpingslaget.
 
"Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag tycker att det är rätt pinsamt att spela när det blir såhär." säger Färjestads lagkapten Linus Johansson till C More.
 
Tredje perioden
Färjestad byter målvakt inför Tredje perioden, Holm kommer in på isen och Svensson vilar. Inledningsvis träffas Rydahl otäckt mot huvudet av Thörngren som tidigare lirat med Färjestad. Thörngren får lämna matchen. Han får 5 minuter + GM för illegal check to to the head. Senare kommer beskedet att han blir avstängd i ytterligare några matcher. Sebastian Erixon reducerar något senare till 6-3. Färjestad passar på att spela utan målvakt då det återstår ungefär fyra minuter kvar och då gör även Åslund mål till 6-4.

Thörnberg utökar något senare och sätter 7-4 i tom kasse, Williamsson utökar direkt efter det till 8-4 som också blir slutresultatet.
 
 
 
 
 
 
Färjestad lyckades sedan ta sig upp för berget i samband med mötet mot Leksand. En match där Färjestad dominerade vid flera tillfällen men som sedan inte kunde hålla tätt bakåt tillräckligt för att det skulle bli riktigt spännande. Färjestad tappade lite greppet i sista perioden och höll på att ställa till det för sig själva så att Leksand kunde kvittera. Men så blev det inte. Färjestad vann den matchen och de borde ha gjort det med något bättre siffror. Det enda man kan säga om situationen var att Färjestad kom upp på vinnarspåret då de vann mot Leksand med 4-3.
 
Domare i denna match var: Mikael Holm, Patrik Sjöberg. Linjedomare: Andreas Malmqvist, Simon Hillborg.
 
Färjestads Åslund fick fira både seger och att han nått upp till 300 poäng gjorda, när Färjestad besegrade Leksand på hemmais. 
"Vi kommer ut riktigt bra i matchen, fast jag tycker ändå vi borde haft något mer mål. 300 poäng? Tja det är då ett tecken på att jag har blivit gammal...för övrigt så känns det skönt att vi har fått utdelning igen. vi har visat karaktär och nu är det bara till att bygga vidare på det, vi måste fortsätta puscha varandra så tror jag att vi kommer att ta hem det, ser också fram emot den underbara matchen på lördag." Säger Åslund inför den tredje perioden.
 
 
 
 
 
"Det är klart att det känns bra, jag vill ju vara med och bidra. Det kändes tufft då vi kanske inte hade spelat så bra även för mig som fick sitta på läktaren. Fast jag tycker vi har haft en bra träning och att vi har kollat på video så att vi inte gör om samma misstag som mot Hv senast. Jag kan garantera alla att vi kommer att vara ett helt annat lag idag." Säger Marcus Nilsson till media
 
Pennerborn svarade dessutom på kritiken angående varför han har bänkat två spelare inför kvällens match: "Det är en hård konkurrens i laget, ibland måste man fatta sådana här beslut. Dessutom behöver vi konkurrensen och vår ambition är att alltid ställa det bästa laget på isen. Vi vill ju spela en bra hockey, där pucken går hela tiden."
 
Då det gäller Marcus Nilsson så säger Pennerborn följande: "Det är en spelare som är viktig för oss, han skapar ett lugn i laget och producerar då han ska. Skönt att han är tillbaka.
 
Första perioden
Färjestad är det lag som verkligen tar tag i spelet inledningsvis. Färjestad får dessutom straff då Linus Johansson rivs ned i samband med ett anfall. Albert Johansson lägger den men lyckas inte överlista Brage. Men mål ska komma, detta i Powerplay för Färjestad efter dryga fyra minuters spel. 1-0 genom Marcus Nilsson. Åslund får dessutom en assist och närmar sig 300 poäng gjorda. Färjestad trummar vidare och trycker ned Leksand ordentligt i första perioden. Leksand drar dessutom på sig en dubbelutvisning men Färjestad lyckas inte överlista Brage under denna sitaution.
 
Perioden går mot sitt slut och Färjestad leder fortfarande med 1-0.
Totalt står det 16-4 i skott till Färjestad.
 
"Det var ritkigt kul att komma in i matchen direkt, tycker också det var en bra pass från Åslund så det blev ju riktigt bra där. Jag tycker ändå att de kommer för lätt in på oss i perioden och vi borde åtminstone ha gjort ett mål till. Vi får inte slarva så som vi gjorde under första, då får de sina möjligheter. Det är något som vi måste ta med oss in i andra." Säger Marcus Nilsson.
 
Pennerborn är enig med Marcus Nilsson.  "Jag tycker vi gör totalt sett en bra period, men vi har varit lite för ineffektiva och det måste vi ändra på. Precis som Marcus Nilsson sade så måste vi åtminstone ha gjort något mål till. Så det är summan av allting, vi är lite ineffektiva men åtgärdar vi det så blir det bra. Vi får åtgärda det i andra helt enkelt."
 
Andra perioden
Leksand byter målvakt och Juvonen kommer in i stället, Brage hade åkt på en sträckning och kan inte längre spela i matchen. Det är också tydligt att Leksand har bestämt sig för att vända på situationen och börjar slita för varje meter. Det är ändå Färjestad som utökar sin ledning efter dryga nio minuters spel. Linus Johansson som tidigare blev snuvad på ett mål är den spelare som överlistar Juvonen. 2-0 efter nio minuters spel. Glädjen blir däremot kortvarig för efter fem minuter så rasslar det till bakom Holm. Wännström är den som prickar in 2-1. Daniel Viksten däremot vill inte att Färjestad ska förlora matchen och han med hjälp av Åslund överlistar Juvonen och stänker in 3-1 efter 17 minuters spel. Perioden slutar 3-1 till hemmalaget och det är sedan pausvila.
 
"Jag tycker det går bra nu, vi skapar många farliga chanser och skönt att Viksten bestämde sig tidiggt för hur han skulle göra. Däremot får vi vara lite bättre på att städa undan våra motståndare framför vårt egna mål. Sedan tycker jag det är roligt att se Nilsson ute på isen igen." Säger Åslund.
 
Tredje perioden
Leksand gör mål tidigt i tredje. Endast tre minuter in i perioden är det Fransson som prickar in 3-2. Färjestad däremot står emot Leksands anstormningar och efter sju minuters spel så överlistar Linus Arnesson Juvonen i mål. 4-2. Det dröjder däremot inte särskilt länge innan Blum får sätta sig på botbänken och Leksand prickar in slutresultatet 4-3. Det tog endast fyra sekunder efter att Blum satt sig på botbänken. Daniel Gunnarsson som tidigare hade spelat för Färjestad är den som prickar in slutresultatet. Färjestad är ytterst nära då Leksand plockar målvakten att utöka ytterligare men några ytterligare mål faller inte.
 
 
 
 
 
 
 
Färjestad spelar nästa match på Lördagen den 1/2-20 kl. 18.00 och möter då Örebro hemma.
 
 
 
 
Tack för ordet
 
Källor: Cmore, vf.se, farjestadbk.se