Fler nyheter

Enligt uppgift så ska Dahlén ha beslutat sig för att stanna kvar i Timrå om inte NHL bestämmer sig för att plocka över honom. Han avvaktar men är muntligt överens med Timrå om en fortsättning något som tyvärr är väntat. Blum har meddelat att han överväger KHL alternativ och har fram tills i morgon till att bestämma sig över om han ska utnyttja klausulen. Mozik däremot kommer enligt uppgifter trots att han har flera KHL erbjudanden att stanna i Färjestad.
 
Enligt uppgifterna från Värmlands Folkblad och Aftonbladet så kommer inte Dahlén att skriva på för en SHL klubb i dagsläget även om han själv nekar till att han har sagt nej till klubbarna.
"Ryktet om att jag är överrens med Timrå stämmer absolut inte. Jag har fått ett erbjudande från Timrå och är tacksam för ett jättefint erbjudande. Men mer är det inte. Vi pratar fortfarande med klubbar och jag har inte pratat med min agent Claes Elefalk sedan i förra veckan. Jag vet att han pratat med ”Nubben” (Kent Norberg, sportchef i Timrå), men vi har inte tackat ja till någonting. Det var ett fint erbjudande." Säger han till media.
Han meddelar också att han inte har nobbat några klubbar i dagsläget och utesluter inte heller SHL spel till höst.
"Det har vi inte gjort. Vi pratar fortfarande med klubbar. Läget är oförändrat. Jag väntar på vad San Jose säger. Jag har inte valt bort något eller någonting."

Dahlén menar också att det egentligen inte ligger i hans händer inledningsvis utan San José´s som har skrivit avtal med honom tidigare.
"Jag väntar på vad San José säger helt och hållet. De vill jag prata med innan jag fattar något beslut, och nu är det som det är där borta och jag vill höra vad de har att säga också. Det kan ta lång tid, och det kan ta kort tid."
Peter Jakobsson har inte heller hört något enligt uppgifter till att de skulle vara nobbade.
"Ska jag vara helt ärlig så har jag ingen aning om detta. Vi har inte fått något besked i dagsläget och vi väntar på vad beskedet ska bli. Jag har däremot varken sett eller hört någonting om att han skulle vara klar för någon klubb."


Färjestad har en plats att fylla på forwardssidan efter att Jacob Nilsson anslöt och den platsen kan också fyllas genom att Per Åslund fyller den. Detta skulle inträffa om ett garanterat nej kommer från Dahlén. Frågan är om hur det ser ut på denna front och om de för någon dialog. Peter säger, även om han är mer förtegen än tidigare att de gör det.
"Vi har en dialog."
 
Peter intervjuas i VF angående situationen för sportsidan. Han menar att träningen går bra för Färjestad.
"Vi har längre träningstid, försöker dela upp grupperna i mindre delar under träningen inomhus. De är fiffiga då det gäller att hitta på träningstaktiska tankar om hur träningarna ska gå till. Mycket utomhus och att vi gör vad vi kan för att hålla oss krya, de som blir sjuka ska inte vara där så är det bara. Men ingenting att rapportera från vårt håll, jag menar ingen av spelarna har drabbats så här långt i alla fall och det är ju skönt. Några tecken har vi alla fall inte sätt ännu, men grabbarna är duktiga på att hålla sig efter reglerna."

Han menar också att de får vidta hårdare åtgärder om det skulle behövas.
"Absolut, grabbarna får då träna induviduellt på andra ställen i sådana fall men vi följer alltid de riktlinjer som vi får från högre ort."
Problemet är ju inte själva spelarna endast utan det finns mer att tänka på i dessa lägen.
"Så är det ju, många spelare har ju föräldrar, barn, släktingar och vänner som de umgås med. Då måste de ju tänka till lite extra, det är ju något som vi alla måste göra och det är viktigt vad vi än håller på med i våra liv. Många får träffa sina släktingar på helt andra vilkor, så var det även för mig då jag hälsade på mina släktingar som ligger i farozonen. Vi fick ju äta ute med dem. Vi fick spendera mycket av vårt umgänge utomhus. Det är ju också därför som jag gärna tar intervjuer utomhus också."
 
Då det resor så anser Jakobsson att det ligger mer i det än vad Färjestad kan göra, regeringarna har ju inte öppnat sina portar ännu.
"Det är ju ingen som kan resa hur som helst ute i Europa. De kan ju knappt resa utomlands i dagsläget. Vi har dessutom hindrat många spelare, några hade något förslag på att resa till fjällen men det var något som vi ströp genast då vi fick höra om det. Vi har även sagt till grabbarna hur de ska göra då de går ut, att de ska hålla sig undan lite från andra och dessutom hålla sig undan Stockholm så mycket som det går."
 
Peter menar också att de har fått förslag på träningar och samtidigt hur de ska umgås med varandra eller med sina släktingar.
"Vi har gett förslag på vad vi tycker det bästa de kan göra i dagsläget. Vissa förslag är att träna så mycket som möjligt utomhus lite avskilt från andra, umgås med vänner utomhus så mycket som möjligt, men vi kan inte hindra dem från att åka hem till sitt och därmed träffa sina vänner. De är ju vuxna och vet riskerna, vi litar på dem helt enkelt. Givetvis vill vi ju att de ska ta ansvar, de ska ju inte utsätta sig i onödan för risker, vi vill att de inte ska dra bed sig symptom till gruppen då de träffar dem också."

Peter Jakobsson erkänner att det är mycket svårt  i dessa tider.
"Fanns det datum som var satta då är det ju mycket enklare, vi jobbar mot den nittonde september sedan fick vi beskedet angående CHL och att det blir försenat med en månad, något som gjorde oss lite fundersamma. Men det är ingenting vi kan göra något åt så vi fokuserar på nittonde september för att spela hockey. Sedan får vi se om det blir med publik eller utan, men det vore bra att kunna komma igång med ishockeyn, vi törstar alla efter hockey, både media, spelare, ledare, sponsorer och andra aktörer. Därför vore det bra för alla om det kom igång. Men om det blir utan publik så får folk se på tv. Det är ju ingenting att göra i sådana fall. Däremot har vi ju drabbats av att vi måste få in nya träningsmatcher i sådana fall eftersom det försvinner fyra sådana genom CHL nu. ZUG är ju ett lag som vi ska hälsa på i Augusti men vi får se vad som händer där. De spelade ju här förra året så det vore bra om vi kunde hälsa på dem. Men vi får helt enkelt se vad som inträffar."

Peter menar att de gäller att samla så mycket information som möjligt för att vara beredda på att göra något.
"Vi försöker få tag på så mycket information som det är möjligt, det vi har planlagt nu är att vi kör två veckor och sedan stoppar vi en vecka. Sedan lägger vi upp ett schema där spelarna och tränarna kan komma överens om ett schema. Vissa kan träna på eftermiddagen och mycket annat. Risken är annars att det blir extremt långttråkigt och svårt för spelarna som är i Karlstad. Vi vill ju att de ska tycka det är roligt också för att inte tynga ned dem i onödan."
Däremot kommer upplägget för sommaren att vara så snarlikt som möjligt enligt Jakobsson.
"Vi kommer köra samma upplägg som vi gjorde förra året, induviduell träning under sommaren vid braket och så får de köra själva fram till återsamlingen innan matcherna startar. Den trevliga tillställningen inför midsommar innan ledighet som vi hade förra året är något som vi också har börjat planera för även i år. Fast vi kanske kan köra efter midsommar i sådana fall om det skulle behövas."

Peter Jakobsson pratar även om värvningarna vid denna intervju:
"En forward till som vi ska jobba in, sedan om vi kan bråka med andra klubbar om Jesse Virtanens signatur så ska vi göra det för vi tycker om honom skarpt."

Han menar att Färjestads mål är klara.
"Det ska inte hymlas om att små händelser var det som bidrog till att det inte riktigt blev som vi hade tänkt, vi vill stå på torget, vi vill ju ha en välfylld arena, vi vill att fansen ska trivas och inte minst att vi får fler som uppskattar oss. Men Michael Lindqvists skada som kom i december var en av de situationer som bidrog till att vi inte riktigt kunde fylla de kraven som vi själva har på oss. Det är ju inte hans fel att han drabbades, inte heller är det hockeysveriges fel att en smitta, pandemi drabbade oss. Vår målsättning ändå är att vi ska ett lag som ska entra isen i augusti/september. Ett lag som kommer finnas i toppskicktet även när det drar ihop sig till slutspel.

Då det gäller Jonathon Blum så är fortfarande Peter ovetande om vad som kommer att ske.
"Vi vill att Jonathon Blum ska spela i Färjestad även nästa säsong. Men vi har ännu inte hört något från honom hur det blir."
 
När det gäller Jonathon Blum så har han fram tills i morgon på sig att bestämma sig om han vill spela i KHL eller om han vill fortsätta i Färjestad. Jonathon Blum säger själv till media följande:
"Jag har inte bestämt mig än. Jag överväger några erbjudanden från KHL. Det är ett svårare beslut i år med tanke på allt som håller på runt om i världen. Men jag ska ta ett beslut snart."

Det som däremot är nästan spikat är att Mozik kommer att fortsätta i Färjestad.
"Jag tror jag kommer stanna i Färjestad och jag är nöjd med det." Säger han utan att tveka då han talar med media.
Han är dessutom ärlig och bekräftar att det finns intresse från KHL som gärna vill plocka in honom.
"Jag vet att min agent pratar med några klubbar men det är inte troligt att det blir något."
En av orsakerna är att KHL klubben Vityaz Podolsk äger hans rättigheter om han ska spela i KHL och då blir det mycket dyrare för någon klubb att plocka in Mozik.
"Jag blir en väldigt mycket dyrare spelare för de intresserade klubbarna än många andra. Nästa år är jag fri, då har de inte rättigheterna längre, och då blir läget annorlunda. Men nu är det nog bara de absolut största klubbarna som skulle ha råd med mig. Och med tanke på coronaviruset så är det en annorlunda situation nu, i princip alla klubbar har ju finansiella problem. Jag tror jag kommer stanna i Färjestad och jag är nöjd med det. Skulle jag lämna skulle det behöva vara för ett riktigt bra KHL-erbjudande. Så jag förbereder mig på att stanna i Färjestad, vi får väl se vad som händer de kommande dagarna men det är mitt mål."

Han berättar också att han inte hade det roligt då han återvände hem.
"Nej, när jag kom hem från Sverige fick jag sitta i självkarantän i två veckor. Jag satt bara hemma, tittade på tv och spelade Playstation. Det var så långtråkigt! Men efter två veckor kunde jag i alla fall börja träffa min familj igen som bor nära. Allt var stängt i två veckor, det var bara livsmedelsbutikerna som fick vara öppna. Men nu börjar det öppnas upp mer och mer. Det värsta nu tycker jag är att man inte får resa, jag brukar alltid försöka ta mig till solen efter säsongen. Nu lär jag bli kvar här hela sommaren."

Han erkänner också att det var en stor omställning för honom då han kom till SHL.
"Ju mer jag tänkte på det kom jag fram till vilken enorm skillnad det var i SHL, hur mycket tuffare den ligan var att spela i med tanke på hur snabba alla var. Det gällde att vara 100 procent redo varje match, det spelade ingen roll om man mötte Frölunda eller Oskarshamn. Alla lag var tuffa motståndare. Jag förväntar mig mer av mig själv. Speciellt sett till mål och poäng. Men jag försökte hela tiden hitta sätt att hjälpa laget att vinna, och min roll blev annorlunda mot den jag haft i KHL och tidigare i min karriär. Förhoppningsvis nästa säsong får jag chansen att visa att jag kan bidra framåt också. Men en sån roll är inget jag förväntar mig, det är upp till mig att visa coacherna att jag är värd den."

Han berättar också att han ser fram emot spel i SHL även nästa säsong.
"Givetvis. Nu vet jag vad jag kan förvänta mig både av spelare, lag och liga. Förhoppningsvis kan jag göra en bättre säsong. Men det viktigaste är alltid att laget går bra, så länge det gör det är jag alltid nöjd själv."

Mozik oroas inte heller för upplägget och nyförvärven.
"Jag såg vi värvade han Nilsson från Nordamerika. Förhoppningsvis blir det en lika bra säsong nästa år. Jag är inte orolig för laget, Färjestad ser alltid till att ha ett bra lag. Förra säsongen tyckte jag att Färjestad bevisade det, jag tyckte att vi gjorde det ganska bra. En andraplats är ändå en bra placering. Men jag blir ledsen av att tänka på hur vi sen inte fick chansen i slutspelet, för jag tror verkligen vi hade haft en bra chans att vinna guld. Och just att få den chansen var en av de stora anledningarna till att jag valde att skriva på för Färjestad. Men hälsan måste gå först, det gick inte göra något annat än att ställa in."
 
En annan trevlig nyhet är att Jacob Nilsson ansluter till kommande helg.
Det menar Ejdsell blir ett kärt återseende.
"En klassvärvning som jag ser det." Säger han själv.
Ejdsell berättar också att han är riktigt nöjd och beskriver situationen som föranledde värvningen.
"Vi var en handfull svenskar där och vi blev som en familj. Vi hängde, spelade TV-spel och lagade middagar. Det fanns inte mycket annat att göra i Rockford. Peter ringde mig och ville ha mina synpunkter på Jacob. Inte så mycket som hockeyspelare. Han hade ju sett honom spela. Jag hade och har bara gott att säga om Jacob. En lugn, lättsam och rolig kille. En bra människa. Finns inget negativt att säga. Jag skrev till Jacob och frågade om läget och hur han hade tänkt sig nästa säsong. Jag ville göra allt för att hjälpa FBK att få hit honom och skrev vilken kanonklubb det är. Jag berättade också att han skulle få en stor roll här och det suktar han ju efter."

Jacob blev mycket intresserad och inte minst nyfiken.
"Han var nyfiken på allt. Han hade aldrig varit i Karlstad och ville veta hur stan är. Färjestad behövde jag inte berätta så mycket om. Alla hockeyspelare känner ju till Färjestad. Jacob är en väldigt bra center som är användbar i alla spelformer. Han är som en blandning av Linus och "Lilliz". Han kommer att få stor betydelse för oss. Vi spelade lite i samma kedja i början av säsongen men sedan i olika formationer. Jag skulle inte alls ha något emot att få spela i samma kedja som han i FBK. Jag skulle bli jätteglad om vi fick den chansen!" Säger Victor Ejdsell.

Det är också en mycket stor sannorlikhet att så blir fallet och det hoppas Victor på, särskilt med tanke på Jacobs förmågor.
"Väldigt stark med pucken, trots att han inte är så stor. Jacob har jättefin balans, hittar utvägar ur tajta situationer som leder till öppningar och kontringar. Spelsinnet är hans bästa vapen. Jag har hört att han skulle komma till Karlstad under helgen och börjar träna med oss nästa vecka. Det blir jättekul att få vara guide till Jacob och visa honom runt här. Ett jättekul återseende."

En sådan här ljusglimt för Victor kommer att göra mycket för honom nu när han känner sig nedstämd.
"Alva är permitterad och blir troligen varslad från jobbet snart." Säger han besviket.

En ljusglimt är att de precis har köpt sig en hund som ska hämtas.
"Nu har vi varit iväg och köpt en hund. Det är perfekt tajming att skaffa hund nu. Vi får den i mitten av maj. Vi valde en fransk bulldog. Eftersom vi bor i lägenhet är det en behändig storlek. Namnet har vi redan klart. Det blir Majken. Att jag dessutom får hit en god vän till mig ökar glädjen. Har tränat mycket själv på sistone och när Jacob kommer kan det bli lite roligare. För jag tränar mycket själv just nu och håller avstånd. Det är en balans mellan att göra det och att även försöka gynna samhälle så mycket som det är möjligt. Det blir en mental block. Men vet att man inte får och då vill man ännu mer!"


Källor: www.vf.se, farjestadbk.se, nwt.se och expressen.se


Tack för ordet