Tankar om nästa säsong


Vi lever nu i förberedelsens tid även om hockeyn är i full gång. Redan på fredag spelar Färjestad sin näst sista match inför nyårsfirande. Med andra ord så har i princip hälften av alla matcher spelats. Färjestad leder i tabellen och redan nu pratar de flesta fans om guld men också om nästa säsong.
 
En stor reflektion som har varit i blickfånget är just att Magnus Nygren troligtvis förlänger med Davos. Har även hört kritiska röster kring att han inte borde återvända till Färjestad och att han redan vid 28 års ålder är pasé. Är det verkligen så illa? Att då man kommer upp till 28 och därutöver så har man hela sin karriär bakom sig? Knappast. Anser fansen att Svensson i Färjestads kassen är pasé och att han har hela sin karriär bakom sig? Han är ju faktiskt 34. Hur spelar Markus Svensson i Färjestad nu? Jag bara undrar...
 
Sebastian Erixon har gjort ett strålande arbete men tyvärr skadade han sig nu senast. Han är 29 år...
 
Spelar Virtanen dåligt?
 
Nej jag skulle påstå att många spelare som har nått upp till 27 och därutöver fortfarande har bra energi och kan tillföra i Färjestad. Håller du inte med om det? Kanske vi borde sluta stirra oss blinda på åldrar ett tag?

Nygren skrapade ihop 31 poäng sista året med Färjestad innan han drog till Davos. Var han då ojämn? Knappast. Däremot drabbades han av en onödig incident som fick alla i Färjestad att koka över av ilska. Han sade saker och gjorde saker som han inte borde, särskilt inte som lagkapten med allt vad det innebar. Färjestad såg då till att han lämnade laget och hamnade i Davos. Ska han straffas resten av sitt liv? Nej det anser jag inte. Det är fortfarande en bra spelare och han lär nog aldrig någonsin göra om sitt misstag igen. Någon menar att han spelade ojämnt under sista säsongen. Njae jag har följt honom mycket noga och delar inte den uppfattningen. Visst vi har alla olika åsikter och vi ska också givetvis få ha dessa utan att någon klankar ned någon annan för den sakens skull. Mycket tyder däremot på att han inte ansluter, okej då var det kapitlet avklarat och vi går vidare till nästa...
 
Joakim Nygård...
 
Fakta är nog att han lämnar Färjestad till nästa säsong... eller?
Vad ska vi då säga om detta, under hela sin tid så har han varit Färjestad trogen, så att han nu vill lämna för spel utomlands... det är han faktiskt värd. Vem ska då ta över efter hans snabba skridskor?
 
Jag tänkte direkt på en spelare som däremot har spelat utomlands och som Färjestad borde locka hem ögonaböj.
 
Erik Thorell.
En liten ytterspelare med god hockeysinne, en imponerande fart och näsa för målet. Han påminner mycket om Nygård som person. Han är orädd och har inga problem med att ta sig fram till jobbiga siutationer för att peta in pucken. Han kan spela tufft och är inte rädd för obekväma situationer.

Ring klocka ring... Peter ring och plocka in Thorell. Visserligen är han kanske inte ett psykologiskt hot men han kan ta sig fram på skridskor. Han är dessutom en lagspelare, värmlänning och har gjort många poäng i den finska ligan. En annan bra detalj med honom är att han har faktiskt bra attityd på isen.
 
Sedan vore det inte heller fel att plocka in Gustaf Thorell från Bik Karlskoga. Han är en center och att få möjlighet att lira med sin bror skulle säkert vara något intressant. Gustaf kunde lira i fjärde kedjan till att börja med... ålder? oki oki oki han är lite äldre än 28 och där var vi igen... men tror nog han skulle platsa i Fjärde kedjan och han behöver ju inte spela med sin bror i samma kedja... och båda kan spela yttre spelare kanske då med Ottosson eller med Reichenberg? Många gånger handlar det inte om vad man har bidragit med eller hur många poäng man har gjort, det handlar om vilken omgivning man sätts i. Hade vi garantier för Virtanen då han först kom? Han hamnade i rätt omgivning och producerade. Rydahl är ett annat sådant exempel. Hur många poäng gjorde han genomsnitt per säsong innan han kom till Färjestad för ett år sedan? Denna säsong på 22 matcher har han bidragit med 7 poäng... han är inte en producentmakare och inte Gustaf Thorell heller för den delen.
 
En annan spelare som faktiskt kan vara intressant för Färjestad vore Malte Strömwall. Visst har han inte spelat i SHL på ett tag och då han gjorde det senast så var han där på prov för Hv71 under säsongen 2014/15. Sedan dess har han lirat i Finland och en liten sväng i Hockeyallsvenskan. Rätt ålder? Absolut. En 24 taggare som har gjor en hel del poäng i finska ligan den senaste tiden.
 
En sista spelare, en back som kanske kunde vara intressant. Ingen defensiv pjäs visserligen men en poänggörare i alla fall. Skulle till exempel Robin Press inte få förlängt eller så... kan ju detta vara en intressant spelare att testa. Teemu Eronen från HIFK i Finland. 28 år ja vet ja vet. Men han har speed och kan trolla med sig pucken. Han har dessutom lirat i KHL tidigare och är uppe i 24 poäng på 33 matcher denna säsong.

Detta är mina tankar kring nästa säsong.
 
Vi vet inte faktist vilka backar som blir kvar till nästa säsong. Det finns flera av dem med utgående kontrakt. Bland dem Ilari Melart, Lennström och Nygård.

Personligen vill jag nog helst att Michael Lindqvist tillsammans Lennström blir kvar. Helst också även Erixon. Men vi vet faktiskt inte.... Säkert är det att Lindqvist och Nygård sitter för närvarande med tankar over there. Det som verkar vara mycket säkert är att Nygård står i begrepp om att packa väskan och testa sina vingar. Visserligen kan han ändra sig men som sagt var, ska han dra någon gång i livet så bör det vara nu... Min förhoppning vore att han kunde fira det med ett SM-guld innan han far över. Det hade han varit värd.
 
Skulle han välja att stanna då skulle nog alla glädjas otroligt mycket åt hans beslut. Det är ett som är säkert. Men skulle han resa... det blir svårt att hitta en spelare som kan fylla de skorna. En som möjligtvis kan det vore nog Erik Thorell.
 
Tack för ordet.