Tollefsen har ersatt Wallin som lagkapten

Ole-Kristian Tollefsen kommer troligtvis att fortsätta som Färjestad spelare ett bra tag till. Rikard Wallin har nämligen inte längre ett "C" på sitt bröst. Den som bär det är nämligen Tollefsen. Något som han är mycket van vid att bära då han var lagkapten i Modo och det norska landslaget. Om man frågar mig så misstänker jag att Rikard Wallin är näste man som får lämna laget till nästa säsong. Jag vet faktiskt inte men jag får en sådan känsla av att Loob nu rensar bort alla gamla spelare och ersätter med en ny generation. Frågan är bara om det är så smart att plocka bort dessa spelare egentligen. Jag har fortfarande den åsikten att Jonas Frögren och Mikael Johansson var spelare som egentligen hade behövts i Färjestad åtminstone fram till att de inte kunde göra någon nytta. Färjestad har gjort enligt mig ett par stora tabbar. Nämligen att ersätta spelare med transatlanter något som de själva också tycks ha insett. Om nu Rikard Wallin också får lämna laget måste man verkligen plocka fram spelare som verkligen stannar och som kan bli den nya generation av stjärnspelare vilket Färjestad är beroende av.

Problemet med laget är dess inställning, Loob sade för inte så länge sedan att Färjestad inte längre var ett av de stora topplagen. Bara detta visar enligt mig att man har tappat fokus. Fokuset måste korrigeras ytterligare för att man ska bli nummer ett igen. Det går inte att en ledare uttrycker sig så i en intervju. Även om han är ärlig så måste han övertyga sig själv och laget att satsa 100%. Som sportchef dessutom har Loob det ansvaret att leta upp spelare som verkligen har hjärtat på rätt ställe. Det handlar om att kanske plocka in spelare, unga och hungriga som kanske spelar i Allsvenskan som blir upplärda av de gamla och rutinerade i Färjestad. En sådan händelse har vi bland annat sett hos Patrik Lund, och Magnus Nyggren. Att bara blicka ut mot Europa är kanske lite osmart enligt min åsikt. De europeiska lagen är mycket sämre än de svenska lagen. Det ser man bland annat på European Trophy där Färjestad kommit tvåa under de två år som man har spelat. Första året så mötte man Luleå som besegrade Färjestad med 2-1. Andra året, alltså i år så förlorade man mot ett finskt lag med samma siffror. Finland och Sverige är fortfarande Europas ledande hockeyländer. Dessa två ligor är mycket bättre än de övriga i Europa. Det måste man ta hänsyn till då man pratar om hockey i Europa.

Nu kanske detta är mina tankar men jag vill fortfarande tro att de svenska ligorna så som Allsvenskan och SHL faktiskt är två av de bästa i Europa om man inte räknar med KHL då förstås.

Två segrar och en stjärnsmäll

Som bekant så förlorade Färjestad matchen mot JYP i Finalen i European Trophy. Man gjorde det med 2-1 som resultat. Glädjen tog man ändå med sig till spelet i SHL vilket gav dem två segrar. En mot Luleå vilket var det första laget som man mötte på hemma is. 2-0 slutade denna match och därefter mötte man borta Modo vilket man också lyckades besegra med 2-1. Så kom nu alltså stjärnsmällen, Leksand som har varit en svår nöt att knäcka för Färjestad hela säsongen. Så även i kväll. Alla trodde nog på ett härligt nyårs firande med tre raka segrar för Färjestad i alla fall om man får fråga fansen. Första perioden slutade 2-1 efter att Färjestad kvitterade med mycket besvär. En massiv anstormning ledde till 1-0 i mitten av den fösta perioden. Därefter kom 1-1 genom Lajonen. Men precis i slutet av första perioden petade Blomkvist in 2-1 och efter granskning genom dommare och klockan dömdes det godkänt mål. Hillding var mycket besviken efter det resultatet. Andra perioden blev absolut inte någon större förbättring från FBKs sida som resulterade i ett 3-1 överläge genom Kapstad. Nu kändes det riktigt tungt för Färjestad. I tredje spelade Färjestad till sig en dubbelutvisning Lund fick en tio minuters utvisning och Hillding åkte på en två minuters. Mikael Johansson spelade snyggt fram till Ryno i Leksand och han gjorde heller inga misstag. 4-1 och frågan var om det inte var helkört för Färjestad nu. Hillding ville verkligen inget annat än att ändra på saken och gjorde också mycket riktigt 4-2 till gästerna. Milan Gulas satte inte lång tid efter detta också 4-3. Men där slutade resan och Leksand besegrade återigen Färjestad. Något som också givetvis påverkar tabellen ytterligare då Leksand passerar Färjestad.

Tabellen.
Skellefteå
Frölunda
Växjö
Luleå
Brynäs
Leksand
Linköping
Färjestad på åttonde plats
Modo
Hv71
Örebro
AIK

Övriga resultat i kväll:
Luleå-Frölunda 2-1
Skellefteå-Hv71 4-1
Modo-AIK 3-1
Brynäs-Växjö 2-5
Leksand-Färjestad 4-3
Linköping-Örebro 2-4

Färjestad till final efter att ha besegrat Berlin

Matchen slutade 4-0 och Gulas gjorde två mål. Färjestad är nu i final för andra året på rad. Ett styrke besked verkligen. Hoppas bara detta kan ge en boost till spelarna så att de nu också kommer ordentligt igång i Svenska Hockey Ligan. Att denna paus bara ger dem motivationen tillbaka. Matchen mot Luleå den 26e December kan ge oss en fingervisning i sådana fall.