Två förluster i slutet av året

 
Färjestad har drabbats av två förluster innan året är slut och de på raken efter varandra. Den första förlusten var på övertid mot Rögle, där matchen slutade med 1-0 på borta is. I kväll slutade matchen mot Luleå på hemma is med en förlust. Två matcher som var likartade på många plan, för det första... två målsnåla matcher. För det andra uddamåls förluster. Denna gång slutade matchen med 2-3 (0-1, 2-1, 0-1).
 
Vad värre är... Michael Lindqvist utgick från första matchen. En spelare som hade behövts för att förankra sig på den övre delen av tabellen. Michael Lindqvist däremot blir borta ett antal veckor något som antagligen också tvingar Peter Jakobsson att söka efter en ersättare. Har vi tur så ser vi Michael Lindqvist lagom till slutspelet och ännu bättre vore det om han kommer tillbaka ett antal matcher före dess.
 
Det sura i stället måste ändå sägas om denna match. Färjestad som tidigare har haft en mycket stark tredje period genom säsongen kändes inte alls lika på hugget som tidigare denna match. Färjestad tränaren fick tvingas till att ta timeout för att väcka laget i tredje perioden. Färjestad fick se sig omkörda av Frölunda som har dessutom samma poäng som Färjestad men med bättre målskillnad.
Bakom Värmlänningarna skuggar både Örebro och Hv71 med några poäng mindre. Det är en tight tabell och nu måste Färjestad kämpa hårdare för att slå bort Luleå från första platsen.

Frågan kvarstår... kan Färjestad med det motstånd de har kvar under sista delen av SHL inför nästa säsong göra det? Absolut. Det är jag övertygad om. Men det gäller också att skapa rätt förutsättningar för det. Jag tror att Färjestad har verktygen att gå långt även om det blev förlust två matcher på raken...
 
 
 
 
 
Ett mycket stort tack måste riktas till alla de 8250 åskådare som valde att tillbringa kvällen med Färjestad bk. Färjestad har blivit myckt bortskämda med denna trogna skara som tar sig till Löfbergs Arena och stöttar laget i vårt och torrt.

Domare: Patrick Sjöberg och Marcus Linde. Linjedomare: Daniel Persson och Andreas Lundén.
 
Första perioden
Färjestad inledde piggast i början. Både Ejdsell och Blum samt Rydahl hade var sina möjligheter de första minuterna. Efter åtta minuters spel drabbades Luleå av utvisning och Färjestad hade ett gyllene läge att ta ledningen i matchen.

Färjestad lyckas däremot inte skapa de riktigt farliga chanserna och utvisningen kunde avklaras. Istället blev det utvisning åt andra hållet då Rydahl drog ned Kovacs efter dryga elva minuters spel. Något mål lyckades inte heller Luleå få men det skulle komma ett mål efter 18 minuters spel och då genom Brännström. Perioden gick mot sitt slut utan att Färjestad lyckades kvittera.
 
Jesper Olofsson var trots allt nöjd med inledningen av perioden för Färjestads del. Han säger:
"Kul match med bra fart. Två bra lag som spelar. Bra fart och hög skicklighet. Det är roligt att spela."
Andra perioden
Helt klart Färjestads bästa period i matchen, det tog inte många minuter innan det blev kvitterat och då genom Jonathon Blum i powerplay medan Gustafsson satt utvisad från första perioden. 1-1 efter 26 sekunders spel. 2-1 kom något senare (dryga två minuter senare) genom Rydahl. Värt att notera här var att Marcus Nilsson stod för geniala passningar för båda målen.

Färjestad skulle däremot släppa ytterligare en puck förbi sig innan det blev paus. Larsson prickade in 2-2 efter 11 minuters spel. Perioden gick sedan till pausvila och Rydahl var trots allt ganska nöjd med prestationen så här långt.
"Vi gör det bra men slarvade i samband med det sista målet. Det som krävs från vårt håll nu är att inte slarva utan köra vårt spel." Säger han till Media.

Pennerborn är inne på samma spår och menar att det enda som egenltigen behöver göras inför tredje var att inte tappa fokus utan fortsätta med tålamod spela som de gjorde.

Tredje perioden
Färjestad drar på sig en onödig utvisning och Sellgren är ytterst nära att ge gästerna ledningen då pucken träffade målramen. 2-3 skulle däremot komma genom Emanuelsson som också blir matchvinnaren i bataljen. Detta mål kom efter åtta minuters spel och hur än Färjestad försökte lyckades de inte komma närmare. 
 
Detta trots att en ramträff kom efter drygga 17 minuters spel genom Linus Arnesson. Färjestad plockade målvakten och höll på att resultera i att Luleå utökade än en gång, Fabricius var denna spelare som var mycket nära att få in pucken i tom kasse. Luleå höll sedan undan och matchen slutade 2-3 till Luleå som tar med sig ytterligare tre poäng från sina senaste möten. Färjestad halkar nu ner till en tredje plats i tabellen då Frölunda besegrade sina motståndar med hela 4-0 i Göteborg. 
 
Luleå ligger nu med fyra poäng mer än Färjestad som även har Frölunda nu över sig. 
 
Frågan är om Färjestad under den sista matchen innan året är slut kan ta med sig tre poäng från Skellefteå den 30/12? I sådana fall bör Färjestad kunna klättra i tabellen på nytt under förutsättning att både Luleå och Frölunda förlorar sina respektive matcher. Däremot verkar det inte särskilt troligt att Luleå som då möter Leksand kommer att förlora den matchen, Frölunda däremot har Hv71 emot sig och där kan det gå lite hur som helst. 
 
För Färjestads del så måste de brösta upp sig inför mötet mot Skellefteå och helst ta med sig tre poäng hem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leksand - Brynäs möter varandra under kvällen och där står det 2-2 så här långt. Mötet mellan Oskarshamn - Linköping står det 1-2 till bortalaget.
 
 
 
 
Tack för ordet.
 
Källor: Cmore.se, shl.se, swehockey.se och vf.se