Ytterligare tre poäng under helgen

Färjestad tog revansch mot Luleå från torsdagen. Under söndagen kunde Färjestad besegra Luleå på hemmais med 2-1 (1-0, 1-1, 0-0) och därmed ta sin andra tre poängare under helgen. Theodor Lennström (Bilden) var en av de tongivande spelarna och med sitt mål också avgörande för att Färjestad skulle ta segern och de tre poängen.
 
Färjestad parkerar därmed tillfälligt på en andra plats i tabellen, något som kan ändra på sig om Djurgården tar en seger i möte mot Frölunda redan i morgon. Färjestad sitter nu på totalt 72 pinnar jämfört med Djurgårdens 71 poäng.

Efter en plattmatch under torsdagen och inför en publiksiffra på 7505 personer slog Färjestad Luleå på hemma i Löfbergs Arena. En av de tongivande spelarna var just backarna. Båda målen gjordes av backarna: Sebastian Erixon och Theodor Lennström.

 
Tabelläget inför mötet. Färjestad har möjlighet att gå upp till en andra plats om de vinner.
 
 
Alexander Johansson spelar inte liksom både Ryno och Lindqvist. Utöver detta så är även Grundel fortfarande skadad. Luleå saknar Sandström, Hishon och Larsson.
 
 
Lars Haugen vaktar kassen i denna matchen.
 
Pennerborn medger att det är ett stort avbräck med både Ryno och Johansson men poängterar en hel del om att andra då har möjlighet att kliva fram. Han säger följande till Cmore:
"Det som har varit viktigt för oss är att vVårt passningsspel är tillbaka och det är ytterst viktigt för oss att vara kreativa med pucken. Vi måste spela pucken till varandra, det är något som jag har tryckt på inför eftermiddagens möte. Det är ju bollspelets grunder precis som det är hockeyns. Sedan tänker jag på att vara beslutsamma i allt vad vi gör, klara direktiv till varandra där ute i olika situationer. Vi jobbar med de små misstagen som vi gjorde mot Örebro, ja vi är verkligen revanschsugna särskilt insatsmässigt det kände killarna och det visade de ju verkligen igår mot Örebro. Det var en helt annan attityd och aggressivitet än mot Luleå senast."
 
 "Det kom ju ett mål i Luleå där och sedan ett i går, så det är ju bra. Försöker ju göra allt vad jag kan i varje byte, det var ju bara skönt. Det är ju jättekul att spela så ofta, det är ju bara på det igen och köra. Jag vill göra mitt bästa. I torsdags ville vi nästan inte spela men det är ju hockey och en ny match idag så vi är revanschsugna helt klart." Säger Fabian Zetterlund som har stått för två mål de senaste två matcherna. Något mer mål denna match blev det inte tyvärr men han var inte långt borta.
 
Domare: Andreas Harnebring, Sören Persson. Linjedomare: Andreas Malmqvist och Johan Löfgren.
 
Luleås uppställning.
 
 Lars Haugen har spelat 23 matcher, 12 vinster och har en räddningspoäng på 91,29%.
 
 Filip Gustavsson har 15 spelade matcher, 6 vinster och en räddningsprocent på 91,23%
 
 
Första perioden
Luleå kom ut taggade men Färjestad tog snart över matchbilden och ägde matchen i nästan hela två perioder. Däremot var det mållöst under flera minuter och verkade vara en ganska sömnig tillställning. Inte mycket fart eller avbrott. Inga utvisningar eller gruff, det skulle dröja fram till dryga 14 minuters spel och dessutom utan avblåsningar innan Sebastian Erixon tryckte in pucken bakom Gustavsson. Skottet var riktigt hårt att kommentatorn sade på cmore följande: "Han sköt så hårt så det borde finnas ett hastighetsrekord på skott i det här läget, undrar om han slog det?"
 
Färjestad fortsatte under hela perioden som återstod med stora möjligheter att utöka, Nygård var under hela matchen inte alls vän med målvakten i Luleå. Gustavsson stoppade allt han slängde mot honom och detta var som en röd tråd rakt igenom matchen. Nygård var den spelare som var mest tongivande spelaren rakt igenom under hela första och även i andra perioden.
 
 
 
 
 
 
 
Sebastian riktigt nöjd målskytt.
 
 
Färjestads form de senaste matcherna, Färjestad har vunnit fyra av de 6 senaste matcherna och tagit 12 poäng av 18 möjliga.
 
 
Statistik från första perioden. Inga utvisningar och bara ett mål.
 
"Det var som att spela golf ungefär, upp och svinga. Går den in så går den in tänkte jag och det var bara att sikta. Det är en bra fart tycker jag åt båda håll. Det är inget lag som ger så mycket mycket tight tycker jag. Mycket rolig match att spela. Det är inga problem med orken, även om vi spelade i går. Vi är pigga och fräscha, det är inga problem alls." Säger Sebastian Erixon till Cmore.

Andra perioden
Färjestad har chanser redan inledningen på att utöka ytterligare men det tar dryga fyra minuter innan det ringer bakom Gustavsson i Luleå kassen. Denna gång är det Theodor Lennström som gör sitt andra mål denna helg.
Luleå ska reducera och de gör de genom Själlin efter sex minuters spel. Närmare än så kom inte Luleå rent målmässigt. Färjestad lyckas heller inte få in fler puckar bakom en storspelande Gustavsson.
 
Chanserna fanns under hela matchen men målen kom inte och så inte heller utvisningarna denna period. Lite grinnigare den andra perioden och det var en jämn tillställning även om Färjestad hade initiativet denna period.

"Gustavsson har visserligen gjort det riktigt bra i Luleå, men fortsätter vi så här så kommer han nog att få släppa en puck från mig förbi sig. Vi gör det riktigt bra, vi spelar enkelt och disciplinerat. Det gäller att hålla oss till det enkla och få puckarna djupt och jobba därifrån." Säger Joakim Nygård till Cmore angående varför han inte får in pucken bakom Gustavsson. Komentatorn poängterar att det måste finnas en rivalitet mellan Nygård och Luleåkeepern något som inte direkt Nygård håller med om.
"Så är det ibland." Svarar Nygård på frågan.
 
Statistik från Andra perioden.
 
"Vi ska fortsätta som vi har inlett matchen med. Vi har skapat tillräckligt för att vinna matchen idag. Vi har höjt oss både då det gäller passningsspelet men också hur vi agerar på isen. Vi har dessutom haft tillräckligt med chanser för att det ska stå både en trea och en fyra på tavlan under de två närmaste perioderna, om jag får tycka. Pucken då det gäller Törngren var lös men det är ju inte lätt för domaren heller att se det. Han ville ha mål där Törngren men hetta måste vi vara på isen annars går det inte." Säger Pennerborn till Cmore.
 
Tredje perioden
Färjestad lugnar ned sig något och ger därmed Luleå möjligheterna att komma ikapp. Färjestad drar bland annat på sig en utvisning och norrbottningarna har därmed en chans att kvittera. Däremot sker detta inte eftersom en Luleå spelare drar på sig en utvisning bara sekunder efter detta.
 
Färjestad håller undan trots en massiv press från gästerna. Färjestad hade ytterligare chanser efter att Luleå plockat målvakten i slutet av matchen. En av dem som kom närmast var Christoffer Törngren som skickade ut pucken mot tom kasse. Pucken gled däremot inte in i mål utan tog utsidan av stolpen och därmed dömdes det hela till en icing. Färjestad kunde ändå freda sitt mål trots påtryckning från gästande Luleå och därmed vinna matchen med 2-1.

Lennström riktigt nöjd efter matchen, han är däremot ödmjuk och hyllar publiken istället för att vilja prata om sitt mål. "Jag är inte så van vid sådant här, innan matchen talade vi om att vi måste vara noga och det tycker jag att vi var idag. Det viktigaste för mig är det stöd vi får från fansen, de är helt otroliga och det är sjukt att få en sådan möjlighet att spela inför dem. Det finns inga ord för vilket stöd vi får av dem."
 

 
 

 
 
Matchresultat hittintills denna eftermiddag.
Mora besegrade Malmö med 2-1 denna söndag. Matchen slutade just och därmed tog både Mora och Färjestad tre pinnar.
 
Tabellen
 
 
Källa: Cmore och shl.se
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forward till Färjestad

Peter Skaugvold / BILDBYRÅN
 
Victor Olofssons bror kan komma att iträda sig den grönvita dressen, mycket tyder på att detta är en fråga om tid innan han presenteras av Peter Jacobsson.
 
Enligt flera rykten så verkar det som om Jesper Olofsson som för närvarande spelar i Skellefteå är en möjlig forward som kan komma att skriva på för Färjestad. Jesper är bror till Victor Olofsson som spelar i Frölunda och som är en målkung. Enligt www.eliteprospects.com så har Jesper gjort totalt sett 17 poäng (7+10) på 40 matcher i Skellefteåtröjan denna säsong. 25 åringen är en ytterforward med Modo som moderklubb.

"Vi får se vad som händer." Meddelade Jesper till www.vf.se

Tack för ordet!

Dick gjorde hattrick då Färjestad besegrade Örebro

Dick Axelsson lyfte sig ordentligt under kvällens möte mot Örebro genom ett hattrick. Dick hade inte gjort hattrick sedan 2010 mot Skellefteå men såg till att göra det under kvällen. Färjestad besegrade till slut Örebro i en målkavalkad till match med hela 7-4 (0-0, 4-2, 3-2)!
 
Färjestad behövde verkligen revanschera sig efter den snörpliga förlusten i Luleå i torsdags. Något som också man gjorde och det med besked. Färjestad tog tag i taktpinnen redan från start och pressade på mot Örebro. En av dem som inlett sin produktion är Fabian Zetterlund som under kvällen gjorde sitt andra SHL mål. En annan som verkligen visade vart skåpet skulle stå var just Dick Axelsson som såg till att göra hattrick, något som han inte hade gjort sedan 2010 i SHL och då mot Skellefteå. Färjestad kommer redan under söndagen att möta Luleå på hemma is och Färjestad som nu tog en ordenltig seger mot Örebro är nog redo för en ny batalj redan i morgon efter lunch.
 
 
 
 
 
 
Färjestads laguppställning för kvällen. Ryno och Michael Lindqvist saknas. Michael kommer inte till spel de sex närmaste veckorna.
 
Pennerborn får frågan kring situationen och säger följande till Cmore: "Vi är bredare i år, de som spelar i kväll får steppa upp och visa att de vill prestera. Det vi måste bli bättre på är passningsspelet och det är något som jag har belyst inför kvällens drabbning."
 
Domarna i kväll är: Andreas Harnebring, Sören Persson. Linjedomare: Andreas Malmqvist och Johan Löfgren.
 
Örebros uppställning.
 
 
Stefan Stéen står i kvällens match.
 
Eero Kilpeläinen står för Örebro.
 
 
Första perioden
Böljande spel och mållöst kan summera första perioden. Färjestad hade flera gyllene tillfällen att ta ledningen i matchen främst genom flera pp spel. Färjestad hade däremot svårt att ta sig in mot Örebros zon och därmed rann chanserna ut i sanden. Första perioden slutade oavgjort även om Färjestad var det spelförande laget.
 
Joakim Nygård var ytterst nära att ge Färjestad ledningen men Örebrokeepern höll tätt.
 
 
 
Stor avbräck för Färjestad då både Ryno och Lindqvist har gjort 76 poäng tillsammans.
 
Flera chanser för Färjestad.
 
Statistik kring Jessie Virtanen.
 
Första perioden slut.
 
Statistik från första perioden.
 
Joakim Nygård säger till Cmore: "Det är bättre än i torsdags från vår sida. Vi vill mera ikväll än den senaste matchen. Vår kedja fungerar riktigt bra, två spelare som verkligen vill ta för sig och göra något med pucken. Nu måste vi vara lite mer nogranna så att inte Örebro får möjlighet att ta över kommandot."
 
 
 
 
Andra perioden
Färjestad genom Dick Axelsson såg till att efter dryga nio minuters spel göra 1-0 i PP. En assistpoäng fick Jessie Virtanen och Färjestad skulle trumma på ytterligare efter målet. Efter tolv minuters spel var det Fabian Zetterlund som utökade genom en snygg passning av Fogström. Bara sekunder senare kom 3-0 genom Lennström, efter en tekning och Linus passade backen som med ett direktskott kunde ge Färjestad en utökad ledning. 
 
Örebro pressade på och Mannenen lyckades träffa ribban bara sekunder senare. Alexander Johansson fick sätta sig i utvisningsbåset efter dryga femton minuters spel och då small det bakom Stefan Stéen. Denna gång var det Bartley som reducerade i pp. Joakim Nygård tänkte inte ge Örebro något övertag och såg till istället att utöka till 4-1 efter dryga 17 minuters spel. Ett passningspoäng fick dessutom Christoffer Törngren som hade ett skott i ribban under matchen. Dick Axelsson hamnade verkligen i händelsernas centrum och var aktiv en hel del. Direkt efter 4-1 målet fick han dessutom sätta sig i utvisningsbåset för en tripping. Gästerna var inte sena att utnyttja fördelen och därmed göra 4-2 genom Wandell. Närmare än så i andra perioden kom inte gästande Örebro.
 
Christoffer Törngren ytterst nära att få in pucken i tom kasse. Pucken träffar dock i målramen och studsar ut bakom målet.
 
Utvisning Örebro
 
Statistik i pp för Färjestads del.
 
Både Johan Ryno och Michael Lindqvist saknas i pp. Det visar sig ändå att Dick Axelsson är på spelhumör och ger Färjestad ledningen i just pp.
 
Brottningsmatch efter att ha varit ytterst nära att ta ledningen.
 
Utvisningssituation Puck out på en Örebrospelare.
 
 
 
Kamp framför mål.
 
Dick Axelsson ger Färjestad ledningen med 1-0.
 
 
 
 
 
 
Fabian Zetterlund utökar till 2-0.
 
 
Fabian riktigt nöjd efter målet.
 
3-0, genom Lennström direkt efter tekning.
 
 
 
 
 
4-1 till Färjestad då det återstår knappt 3 minuter kvar av andra perioden. Joakim Nygård är målgöraren.
 
 
 
 
Statistik efter andra perioden.
Dick säger följande till Cmore: "Vi spelar på riktigt bra, de hade tur i pp så det måste vi nog stoppa om vi ska ro hem det här. Vi är ett bra lag men spelar lite för långt ibland. Fast jag tycker att i kväll spelar vi riktigt bra."
 
 
Pennerborn: "Vi håller i taktpinnen tycker jag de här två perioderna så det är bara att fortsätta så här. Vi måste tänka på att vara nogranna i vårt spel och fortsätta att ha ett bättre passningspel så ska detta nog gå vägen."
 
 
 
 
Tredje perioden
Örebro reducerar efter bara två minuter i sista perioden. Denna gång är det Taylor Spink som sätter 4-3 pucken bakom Stefan Stéen. Dryga fyra minuter senare smäller det igen, denna gång är det Per Åslund som får in pucken bakom målvakten i Örebro kassen. 5-3 och det skulle komma mer mål, 5-4 kommer efter fem minuters spel då Mastomäki gör det sista målet för Örebros del. Färjestad ser däremot till att utöka ytterligare genom Dick Axelsson då han stjäl pucken från motståndarna och pressar sig fram för att därefter pricka in 6-4 efter sju minuters spel. Spelet lugnar ned sig något men chanserna fortsätter att framträda under matchen.

Joakim Nygård blir oförklarligen utvisad efter att ha kolliderat med en motståndare så att han tappar hjälmen och utvisningen får till och med Pennerborn att reagera. Kommentatoren förstår inte heller varför utvisningen verkställdes då detta var en kollision och inte en medveten tackling. Färjestad skulle ändå få möjligheten att utnyttja situationen. Örebro plockar målvakten i samband med utvisningen och Dick Axelsson lyckas tjuva till sig pucken och träffa tom kasse efter att pucken tagit en bana över en liggande Örebrospelare. Färjestad vinner därmed med 7-4 eftersom Örebro lyckas inte komma i kapp målmässigt.
 
Efter att Örebro reducerat försöker Martin Johansson utöka till 5-3 men Örebros målvakt plockar pucken.
 
 
5-3 genom Per Åslund efter dryga fyra minuters spel.
 
 
Ytterst nära för Asplund att få in 6-3 men hindras i skottögonblicket.
 
 
Dick Axelsson utökar till 6-4
 
Dick Axelsson gör 6-4.
 
 
 
Publiksiffran är riktigt fin nästan 7500 åskådare på plats och de njuter.
 
Joakims utvisning får däremot publiken att bli en smått frustrerade.
 
 
Dick Axelsson som inte syns på bild skickar pucken över liggande spelare och rakt in i mål. 7-4 till Färjestad.
 
Kepsar slängs ned på isen efter målet. Många firar på läktaren. Låten åhå ja ja, spelas i samband med målet.
 
 
Sekunder kvar av matchen.
 
Matchen är slut.
 
Tabellen som den ser ut nu.
 
Vissa hade det riktigt kul.
 
 
Matchstatistik
 
Dick Axelsson nöjd med sitt hattrick, "Hockey är inte logiskt, fast det klart vi ger ju inte upp. Kul att det blev en så trevlig tillställning, jag fick ett riktigt bra skott. Skönt att vinna så här, det stärker självförtroendet absolut. Men det var lite berg och dalbana i kväll. Vi släppte till lite för enkla mål och det måste vi täppa till nästa match."
 
Senaste hattrick som Dick gjorde var 2010 i oktober mot Skellefteå. "Det var ju ett tag sedan, fast jag minns det som i går. Klart att man minns alla målen man gör. Fantastiskt, riktigt roligt i kväll." Säger en nöjd Dick Axelsson till Cmore.
 
 
Statistik
 
Sammanfattning av målen.
 
Övriga resultat:
 
Tabellen:
Källa: www.cmore.se och www.shl.se