Åslund hattrik men ändå inte

Foto: Ulf Palm/TT (Per Åslund jublar efter segern).
 
Det var under kvällen som Färjestad besökte Växjö och det var också ett suget gäng som höll på att ställa till det för sig själva. Matchen slutade 2-3 på straff och det var då som Åslund klev fram tillsammans med två ovana målgörare. Per Åslund skulle gjort hattrick om SHL räknade med antalet mål gjorda under straffrundan.

Första perioden
Växjö var det lag som tog kommandot och resultatet efter första perioden visade också på vem som hade taktpinnen. Växjö ledde med hela 2-0. Målen var gjorda av den tidigare Färjestad bekantingen Joakim Hilding samt Platt. Det tog heller inte särskilt lång tid innan hemmalaget fick utdelning, dryga två minuter innan det rasslade till bakom Stefan Stéen i Färjestadkassen. Växjö ledde också skottstatistiken med 16-3!

Andra perioden
Färjestad skulle rycka upp sig efter att ha varit helt utspelade i första perioden. Det var också en ovan målgörare som skulle spräcka nollan både för sig själv och Eriksson i Växjökassen.
Andreas Jämtin nätade för första gången i Färjestaddressen dryga nio minuter in på andra perioden.

Tredje perioden
Färjestad ryckte upp sig ytterligare och chanserna svängde åt båda håll. Färjestad skulle ändå lyckas få in en puck till och denna gång var det Björn Svensson, hans första i FBK som nätade i Powerplay. Det var John Perssons fina förarbete som 16.54 bidrog till att Björn kunde sätta pucken snyggt i högra krysset.

Matchen hade därefter flera nya möjligheter men matchen gick till förlängning.

Fjärde perioden
En hel del målchanser främst från Färjestads sida men inget mål.

Straffar
Både Linus Persson och Milan Gulas missade sina straffar men den som var het på gröten visade sig vara Per Åslund som nu gjorde entré. Han lyckades näta tre gånger om och fick också sällskap en liten stund av Växjös Palola som nätade två gånger. Stefan Stéen stod sedan pall för Platts skott och Färjestad knep den sista poängen i Växjö. Matchen slutade alltså 2-3 på straff.

Statistik
Växjö - Färjestad 2-3pstr. (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 0-1)
Skott på mål: 22-18
Skott utanför: 19-30
Räddningsprocent: 86.36 - 93.75
Utvisningsminuter: 8 (4x2) - 10 (5x2)
Tacklingar: 3-5
Tekningar: 41-33
Publik: 4408

Sammanfattning:

Period 1
1-0 EQ tid: 02.56 Joakim Hillding (24), assist: Netterberg (77), Brodecki (88)
2-0 PP1 tid. 11.02 Geoff Platt (16), assist: Rosén (39), Rosén (87)

Period 2
2-1 EQ tid: 09.56 Andreas Jämtin (18), assist. Gulas (44) Erixon (50)

Period 3
2-2 PP1 tid: 16.54 Björn Svensson (91) assist: Persson (27)

Straffläggning
2-3 tid: 00.00 Per Åslund (22) Utan assist.

Källa: www.vf.se, www.expressen.se, Cmore, www.stats.swehockey.se och www.shl.se

Det går tungt för Färjestad just nu

Rosén tog Växjö till seger mot Färjestad under lördagskvällen. Foto: sveriges radio.
 
Färjestad drabbades av en liknande förlust som just mot Örebro, denna gång var spelet lika lamnt och dåligt.

Både mot Örebro och mot Växjö förlorar man med 3-1. Vad som har hänt med det fina spelet och målskörden kan man diskutera.

Haugen spelade inte särskilt stabilt i både första och andra perioden. Matchen slutade som sagt var 1-3 till gästerna och Växjö upp på en tredje plats. Ytterligare en förlust till och Färjestad riskerar att hamna på en elfte plats i tabellen så tight är det för närvarande.

Första perioden
Färjestad låg på fint under de första minuterna men sedan efter att Växjö gjorde 0-1 så tappades spelet och Färjestad sjönk ner till att spela dåligt. Wikegård sade i pausvilan att båda lagen hade dåligt passningsspel och mycket slarv. Det lag som ändå skulle fortsätta på den inslagna vägen var just Växjö. Målet som gjordes var egentligen något som experterna på Cmore var eniga något som Haugen skulle ta. "Det går inte att skylla på en ny handske". Sade bland annat Wikegård.

Andra perioden
Ytterligare ett snabbt mål i början av andra perioden fick Växjö upp på förarsätet på nytt. I slutet av perioden utbröt det tumult och Färjestad fick spela powerplay som man inte riktigt förvalta.

Tredjeperioden
Inleddes så som andra avslutades genom powerplay eftersom utvisningen kom i slutminuten av andra. Men Färjestad lyckades inte förvalta några större möjligheter men efter fem minuter var det Nygren som fick in pucken. Då hade Färjestad ändrat om kedjorna så att man började vinna kamperna på ett helt annat sätt. Då det återstod knappt två minuter kvar tog Färjestad ut målvakten och Leino kunde därpå fastställa slutresultatet till 1-3 i öppen kasse.

statistik:
Färjestad - Växjö 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)
Skott på mål: 32-21
Skott utanför: 11-14
Räddningsprocent: 90.00 - 96.88
Utvisningsminuter: 4 (2x2) - 8 (4x2)
Tacklingar: 13-5
Tekningar: 37-33
Publik: 5562

Sammanfattning:

Period 1
0-1 tid: 02.38 EQ Pontus Netterberg (77) assist: Rosén (39)

Period 2
0-2 tid: 02.20 EQ Robert Rosén (87) assist: Palola (34), Murphy (21)

Period 3
1-2 tid. 05.44 EQ Magnus Nygren (32) assist: Ryno (61)
1-3 tid: 19.22 EQ Ville Leino (23) assist: Platt (16), Holm (25)

Källa: www.shl.se, cmore och vf.se

Stapleton och Färjestad går skilda vägar

foto: aftonbladet.se


Nu står det klart att Tim inte spelar mer för Färjestad det verkar som om tålamodet tog slut för Loob. Samtidigt så inleds matchen med ett Växjö mål. I den första perioden tycks Växjö spela tillräckligt bra för att hindra Färjestad att avancera. Enligt min åsikt så vore det inte helt fel om Färjestad plockar in en spelare kanske någon som kan avlasta laget. Färjestad enligt min åsikt saknar ändå en poängmaskin som kan producera. Färjestad borde i alla fall försöka låta bli amerikaner och transatlanter framöver. Gärna en tjeck i framtiden eller fler norska spelare då dessa brukar ha en bättre tur i Karlstadlaget. Sedan borde kanske Färjestad plocka in transatlanter som redan har spelat i SHL sedan tidigare. Färjestad kan genom det faktiskt få en spelare som är van vid SHL och kan i sin tur prestera direkt. Färjestad har en viss förmåga att alltid plocka in spelare som aldrig varit i SHL eller vet hur man spelar i den svenska liga. Något som man borde fundera över att låta bli. Ta till exempel Pogge som spelade tidigare i Allsvenskan och hade därmed inte särskilt svårt att komma in i SHL. Så det är nog den rätta vägen för Färjestad om de vill plocka in spelare från USA och Kanada.

Annars tror jag att laget måste plocka in spelare från Europa och inte fokusera så mycket på att ha transatlanter. Färjestad har inte riktigt flytet med sig ändå kan man säga i denna match mot Växjö. Vad ska man säga när det gäller Tim Stapleton?

Tim har varit en bra spelare vid sidan om isen, men presterar man inte så som det är tänkt så är det svårt att få förtroendet. Själv tycker jag att det var synd att man plockade bort honom men det kan vara något positivt ändå i det hela. Främst på grund av att man nu kan lösgöra pengar för att kanske värva en spelare som verkligen behövs i laget. Stapleton har som man sagt tidigare knappt märkts på isen då han har varit inne. Däremot har Björn Svensson ändå gjort en helt del bra saker.

Färjestad måste i alla fall stäppa upp inför andra perioden om det ska bli poäng denna match.


Källa: www.vf.se