Färjestad värvar Jakub Klepis

Nu är Färjestads lagbygge komplett, Jakub Klepis är den sista pusselbiten i lagbygget. Kontraktet gäller ett år för denna KHL spelaren.

– Klepis har varit Färjestads förstaalternativ och det gör det extra roligt att kunna knyta Jakub till organisationen. Vi är överens om ett ettårskontrakt, säger Leif Carlsson till klubbens hemsida och fortsätter.

– Vi har följt honom på plats både i landslagsturneringar och VM med intressanta ögon och han kommer att tillföra Färjestad BK enormt mycket i sitt sätt att spela ishockey.

Klepis hyllas även av förre Färjestadsmålvakten Alexander Salák som spelat med honom i landslaget och mött honom i KHL.

– Han är en spelskicklig center, kanske en av Europas bästa centrar. Hans största tillgång är att har en väldig god spelförståelse. Han har en möjlighet att bli en tongivande spelare, säger Salák till hemsidan.

Klepis kommer närmast från KHL-spel med Lev Praha, de sex senaste säsongerna har KHL faktiskt varit ligan han spelat i. Hans poängmässigt starkaste säsong i ligan var 2012/2013 då han noterades för hela 38 poäng, varav 20 mål, på 45 matcher. Den senaste säsongen stannade poängskörden på 17 poäng på 38 matcher.

Han avslutade säsongen med VM-spel i Tjeckien där han på tio matcher noterades för fyra poäng fördelat på två mål och två assist.

Klepis, en tidigare stortalang som 2012 draftades av Ottawa Senators i första rundan som tolfte spelare, har även NHL-spel med Washington Capitals på meritlistan. Men under hans dryga tre säsonger i Nordamerika blev det mestadels AHL-spel och totalt endast 66 NHL-matcher.

Sedan han återvände till Europa har han varit en frekvent VM-spelare, fyra av de sju senaste säsongerna har han representerat Tjeckien i mästerskapet.

2010 var han med och vann VM-guld med Tjeckien och på meritlistan finns även två KHL-titlar plus att han 2006 blev AHL-mästare med Hershey Bears.

Carlsson säger följande om nyförvärvet:
- Vi känner nu att vi har fått en stor kraft som kan leda laget tillsammans med de andra på ett mycket bra sätt.


Torpet klar för Växjö Lakers

Nu står det klart att Christofer Nihlstorp är en av de som vaktar Växjö Lakers mål kommande säsong. Christopher presenterades idag som ett av Växjös nyförvärv. Han är också en av många som tidigare spelat i Färjestad. Nu gör han alltså sällskap med Patrik Lundh i Växjö. Kontraktet sträcker sig över 2 år.

Så här skriver man på Växjös hemsida:

"- Cristopher är ganska exakt det som vi har letat efter. Det är en rutinerad och duktig målvakt som har varit med och vunnit mycket. Det känns väldigt bra och det känns verkligen som vi hittat rätt i vårt målvaktspar, säger Henrik Evertsson, sportchef i Växjö Lakers.

- Jag tror Cristopher hade haft chansen att skriva ett nytt NHL-kontrakt, men då hade han troligen hamnat som gjuten tvåa och som 30-åring vill man spela matcher. Han vill spela, vara delaktig och ha chansen att vinna något, och det får han hos oss. Han gillar vår satsning och ser att vi är på väg att göra något bra. Men bara för det är jag säker på att han inte gett upp sin NHL-dröm.

Nilstorp har gjort sig känd som en vinnare: förutom vårens buckla i AHL har han tagit upp Rögle i SHL och vunnit SM-guld med Färjestad.

- Sista året i Färjestad var han seriens bäste målvakt och bar laget på många sätt. Året innan gjorde han ett fantastiskt slutspel. Det är en kille som är en van vinnare och det är en mentalitet som vi gärna fyller på i laget, säger Evertsson.

- Cristopher är en modern målvakt med bra storlek, men som ändå är snabb och rörlig. Han plockar med "fel" hand, vilket är lite udda. När han har stäm i sitt spel så är han otroligt tät. Han är också i en bra ålder, som 30-åring är han rutinerad men inte gammal.

Målvaktsparet kommande säsong blir således Nilstorp och Stefan Steen.

- Vi har en jättetalang i Stefan Steen som nu får en jättebra mentor och någon att ta sikte på, samtidigt som Christopher får någon som jagar honom varje dag, och det är precis som vi vill ha det, säger Henrik Evertsson."

Källa: Växjö lakers hemsida

Färjestads backvärvning

Färjestad plockar nu in backen Jesper B. Jensen. 22 åringen har spelat nyligen för Rögle bk sedan tidigare i Allsvenskan. Någon större poängkung är det inte direkt så jag har svårt att se honom som en back vilket man kommer att utnyttja istället för Magnus Nygren. Det sägs att han är snabb men något vidare poängmonster är han inte. 15 poäng i Allsvenskan är inget direkt att skryta med. Men som sagt var han kan blomma ut och bli en tillgång. Själv säger Leif Carlsson följande:

- Vi är glada över att Jesper valt oss. Med fyra VM-turneringar för Danmark och tidigare spel i SHL vet vi att han trots sin ungdom redan har hunnit skaffa sig en hel del rutin. Frågan om Magnus Nygren och om Jensen är hans ersättare, besvaras också av Leif Carlsson

– Nygga är Nygga men vi måste säkra upp med åtta backar på bra nivå och vi vet inte vad som händer med Nygga. Vi får kanske inte besked förrän i slutet av september. Vi har många viktiga matcher i Champions Leauge när säsongen startar och kan inte börja med för lite folk.

Jensen har alltså kritat på för Färjestad och det är ett två års kontrakt man skrivit på. Vi hälsar givetvis honom välkommen till Färjestad!

En ny annan nyhet gäller Växjö Lakers som värvat. Först trodde jag det handlade om Christofer Torpet Nihlstorp men det var det inte. Det handlade om den 19 åriga Robin Söderqvist som skrivit på ett två års kontrakt med Växjö. Robin spelade förut i Frölundas organisation.