Färjestad vann rysarmatch

Foto: Olle Wande/Bildbyrån Färjestads Westin firar med Dick Axelsson, Erixon och Rasmus Asplund efter 2-3 målet. Det var Jens Westins första mål på mycket länge och hans första men förhoppningsvis inte sista i Färjestad tröjan.

Färjestad tog ytterligare en seger men denna gång satt det långt inne. Trots två snabba mål under första perioden mot ett förvånat Djurgården tog sig Stockholmarna sig samman och kvitterade under andra perioden. Färjestad låg under stora stunder efter Djurgården men det var Karlstadlaget som gjorde mål. Till slut i tredje kunde Färjestad vinna matchen med 2-4. Det sista målet kom i öppen kasse och det var assisterande lagkaptenen Johan Ryno som gjorde det. En speciell kväll var det också av två olika anledningar, Falks nr 16 pensionerades på Hovet som i sig var riktigt dramatiskt och den sista anledningen var att Jens Westin fick göra mål något som han inte hade gjort på mycket länge i SHL tidigare.

Innan matchen startades i en hyllningsprocess för Nichlas Falk vars nummer 16 hissades till arenans tak. Nichlas däremot svimmade mitt under tillställningen och då han vaknade till liv fortsatte evenemanget. Då Wikegård intervjuade Nichlas inför nedsläpp föll han ihop på nytt och fördes senare till sjukhus för observation.

Djurgården inledde piggt och skickligt något Färjestad fick lite småproblem med. Däremot storspelade Stefan Stéen i kassen och höll Färjestad kvar i matchen. Karlstadlaget lyckades då Djurgården drabbades av två utvisningar tätt inpå varandra bland annat för en interference och sedan också för många spelare på isen. Då Färjestad fick spela med två man mer på isen lyckades Per Åslund att spräcka Reideborns nolla då matchuret stod på 12.03.

Trots att Ilari Melart utvisades något senare och Djurgården fick spela powerplay förvaltade inte Djurgården möjligheterna utan Färjestad kunde i sin tur utöka till 0-2 genom Joakim Nygård då det återstod mindre än två minuter kvar av perioden.

Johan Ryno nöjd med powerplayspelet för Färjestad. Foto: Skärmdump från CMore.

Johan Ryno var ganska nöjd med första perioden men menade att det var tufft och Djurgården är inte att räkna bort under matchen. Han var riktigt nöjd med det powerplay som Färjestad har i dagsläget och han säger till Cmore följande: "Fem mot tre ska det vara mål, så det var kul att den satt. Vi har tränat mycket på spel i numerärt överläge och jag tycker att vi är bra där".

Inför andra perioden lovade Djurgårdens tränare att det skulle bli något helt annat.
"Vi har skakat av oss den händelsen som berörde Nichlas Falk och är redo för att köra." Sade Håkan Ohlsson till Cmore inför nedsläpp.

Tränaren i Djurgården fick rätt redan direkt efter nedsläpp fick hemmalaget luft under vingarna och Stefan Stéen i Färjestad fick göra många svettiga räddningar. Då bara minuten gått in i andra fick Bourque in en ramträff bakom Stéen och Djurgården kröp närmare. 1-2 kom efter sju spelade minuter då Djurgården lyckades genom Bergfors reducera. Det var en lös puck men Färjestads målvakt kunde inte upptäcka pucken som gick in. Målet gav mer energi till Djurgården som bara minuter senare kunde kvittera genom Jonathan Davidsson. Linus Persson i Färjestad var snabbt framme för att ge Färjestad ledningen på nytt men Djurgårdens målvakt höll tätt.

Djurgården var svåra och skölde under stundtals helt över Färjestad vilket tvingade Karlstadlaget att ta timeout efter 13 minuters spel. Några fler mål i andra perioden föll inte och lagen gick till pausvila med 2-2 i bagaget.

Johan Pennerborn var inte nöjd med andra perioden och menade att sade att Djurgården var det klart bättre laget efter två spelade perioder.  Något som också Jesper Pettersson höll med om i det han sade:
"Det här var vår period och vi har tagit över matchen. I första krånglade vi till det för oss".
Johan Pennerborn sade inte minst i intervjuen att spelarna måste kämpa som män något som de inte har visat under andra. "Det är 20 minuter kvar av matchen och jag hoppas att vi gör det bästa av dem." Sade Johan innan han gick till sitt lag.

Djurgården kom ut lika starkt i tredje och Färjestad hade mycket svårt att hålla stockholmarna borta från zonen. Perioden övergick till en mer rörig och stökig period där chanserna byttes av vartannat. Djurgården hade de hetaste lägena särskilt kom en djurgårdare helt fri med Stéen men målvakten räddade och fredade sitt mål.
Då det gått 16 minuter kom 2-3 målet, genom Jens Westin som fått en snygg passning av Dick Axelsson och Rasmus Asplund. Djurgården tog timeout och plockade bland annat målvakten vilket straffade sig ordenltigt.
Johan Ryno gjorde 2-4 till Färjestad då det återstod mindre än två minuter kvar av matchen och då i tom kasse. Trots att Djurgården kämpade in i det sista blev det inga fler mål och Färjestad kan åka hem till Karlstad med tre poäng inkasserade och fortfarande serieledare i SHL. Däremot ändrades statistiken något då det gäller Michael Lindqvist första placering i tabellen som bäste målskytt. Detta beror främst på Skellefteås målglädje då de besegrade Brynäs med hela 2-8!