I vått och torrt

Enligt sportbibeln så rycktas nu Alexander bort från Färjestad, fansen har under den senaste tiden kritiserat honom och Markus Nilsson. Det enligt mig är ett bevis på att några av fansen endast hejar och stöttar laget då det går bra men letar efter spelare som de kan kasta skit på då det går dåligt.

De som gör detta glömmer av att hockey är en lagsport, går det dåligt för ett lag så innebär det också att alla spelare underpresterar i princip också. Var tog tanken vägen som sade att vi ska stötta laget i vått och torrt?

Det verkar som om vi fans ibland glömmer av att vi inte kan bestämma vilka som ska få gå eller stanna kvar i laget. Vi engagerar oss kanske lite väl för mycket att leka sportchefer. Problemet med detta är att vi faktiskt inte alls har någon som helst kunskap eller förståelse för själva spelarna. Det är därmed inte sagt att vi ska agera välgörenhet som ett fans sade. Det som fansen däremot helt missar är att Färjestad har skrivit lång tids kontrakt med de spelare som de faktiskt dissar i dagsläget. Alexander har fram till 2020/21 i Färjestad på sig medan Nilsson har 2019/20. Skulle Färjestad bestämma att spelarna inte längre får fortsatt förtroende det trots att Nilsson gjorde sin bästa säsong förra säsongen och att det var även därför han fick ett två års kontrakt i handen från Färjestad, så skulle det innebära att något annat lag måste köpa ut honom. Går det inte med en sådan lösning... måste Färjestad fortsätta betala hans lön fram till att kontraktet går ut. Med dessa risker väljer Färjestad lika säkert som amen i kyrkan att inte göra sig av med Nilsson hur mycket än fansen kräver det. Att riskera vingas betala en lön till någon som inte de kan använda sig av tror jag inte tilltalar Färjestad det minsta.
Nilsson gjorde sitt person bästa under förra säsongen och skrev på ett nytt tvåårs kontrak i April i år. Personligen så anser jag att Nilsson bara har presterat precis som övriga laget. Han vill nog precis som alla andra prestera på en högre nivå men just nu så har det gått grus i maskineriet. I sådana fall om han måste gå så får nog hela laget gå för han presterar precis lika bra eller dåligt som de övriga. http://www.hockeysverige.se/2018/04/04/marcus-nilsson-stannar-i-farjestad/
 
Hur är det med Alexander Johansson? Där handlar det mer om att Alexander kan hålla sig skadefri och kan komma tillbaka till sitt forna jag som avgör. Låt oss komma ihåg att ryktet pratar bara om att Alexander Johansson inte Markus Nilsson. Så vi får hålla isär vissa fans önsketänk från fakta och verkliga rykten. Alexander har verkligen haft otur han har skadats gång på gång och vill nog heller inget annat än att vara fit for fight. Att Johansson kommer att lämna är heller inte riktigt säkert, hans egna agent kommenterade till Sportbibeln följande: "Det finns ingen konkret handling i det. Vi får ta en dag i taget men det finns ingen aktualitet i dag att han ska lämna Färjestad, säger Johanssons agent Gunnar Svensson till Sportbibeln." Skrev sighten.
 
Sedan måste vi nog stanna upp och fundera en stund, det har gått åtta matcher, säsongen har precis inletts och att då redan nu som fans kräva huvuden på fat känns lite väl drastiskt. Totalt sett ska det spelas 52 så jag ber fansen lugna er en smula.

Vad är det som gör att fansen är upprörda? Det är klart att det är resultaten. Färjestad inledde med en seger mot HV71 med 3-1 i bagaget. Därefter har det inte fungerat något över huvudtaget för Färjestad de närmaste matcherna. Förlust på övertid mot Skellefteå, förlust mot Malmö med 4-1, Förlust mot Timrå med 1-0, Förlust mot Luleå med 3-0 efter en ganska lång tid utan spel därimellan, seger mot Linköping med 3-0, förlust borta mot Mora med 4-3 på straff, förlust mot Frölunda hemma i Karlstad med 3-4. Två segrar på åtta matcher. Men spelet var riktigt bra mot Frölunda senast. Hela laget presterade riktigt bra i de två senaste matcherna men fick ingen utdelning. I morgon stå Örebro på tur. Den som däremot har verkligen gjort skillnad är burväktaren Markus Svensson. En spelare som fick enorm kritik inledningsvis under säsongen men som har bevisat alla hur bra han är.

Stanna upp en stund och fundera. Håller fansen inte på att göra samma misstag igen? Åtta matcher är väldigt lite på en hel säsong och att redan då peka ut två spelare av alla andra som inte preserat är ju faktiskt som att dömma hunden efter pälsen. Vad händer om Färjestad får i ordning på grejorna? Att Markus Nilsson blir riktigt grym då det verkligen gäller? Vad skulle vi säga om han då inte längre spelar i vårt lag utan i någon annans?
Det är lätt att leka domare då vi bara sitter där som åskådare, men vi vet faktiskt ingenting om säsongen och hur den komme att se ut efter december. Vi vet heller inte när var och hur Färjestad reser sig upp och börjar kugga i alla kugghjul så att maskinen blir som ett ostoppbart tåg. Nu handlar det om at få timing och få ordning på laget istället för att leta efter syndabockar. Är det verkligen så att Alexander Johansson är på väg bort, då är det beklagligt och synd. Hade gärna sett en hel alex i laget som snurrat upp motståndarna.

Har Färjestad däremot för tunn trupp? Njae inte egentligen. Färjestad klarar sig absolut med det lag de har än så länge. Däremot till slutspelet lär nog det bli förstärkning. Är det rätt att kasta skit på Alexander Johansson då? Nej inte enligt min uppfattning. Alex kanske får lön och allt vad det innbär, men han bad inte om att bli skadad, han bad inte om att bli bänkad. Det är något som inträffade utan hans önskan. Min frågan är, ska han ändå prestera på topp trots att han är skadad? Är det kravet som fansen har? Hoppas inte det för då har vi nog halkat en smula på något. Alex visar stor pondus då han accepterar att bli bänkad på grund av att han inte presterar eller har orken. Orsakerna till att han inte orkar är främst att han inte mår bra psykologiskt, skadan har tagi t sin rätt på honom och det är föståerligt. Vi vet heller inte om Alex är skadad nu också. Det handlar om att ge honom tid till att komma tillbaka. Han är människa inte en robot.

Sedan måste vi i ärligheten namn poängtera att Alexander kom till Färjestad som en defensiv specialist sedan sin tid i Växjö inte en poängmakare. Även om Färjestad såg offensiva kvaliteter i honom så var hans främsta egenskaper att vara en defensiv snabb skrinnare. Då är det lite svår att se en poängskörd i hans spel.

Varför går han ut i media? Kanske för att få Färjestad att reagera. Samtidigt vet vi ju hur Färjestad som klubb ser då det gäller skadade spelare. Mikael Johansson blev nobbad vid flera tillfällen och det är i sig därmed inte konstigt att Alexander hamnar lite på bänken istället för att spela och ha en nyckelroll. Appropå Mikael Johansson, han har gjort på åtta matcher sju poäng redan (1+6). Hur än så läget är så anser jag att Färjestad kan lösa detta utan fansens inblandning. Bättre lägga fokus på att stötta laget istället för att trycka ned lagets delar (spelarna). Det är lätt att kasta skit på spelare som man inte känner själv, frågan kan ställas till oss allihop, är det rätt att kasta skit på dem som vi inte känner på ett offentligt forum? Skulle vi alla göra det mot dem som vi verkligen känner?

Att mena att en spelare är dålig och om personen i fråga läser den kommentaren lär knappast hjälpa den personen att bli bättre, risken finns istället att vi hjälper till att bidra till att det går ännu sämre för laget som vi säger oss älska.

Därför anser jag att vi borde lägga energi på att stötta laget och stötta spelarna då de har det tufft. Jag har aldrig varit med om att någon som varit sjuk, skadad eller deprimerad uppskattar att höra hur dålig denne är. Får personen stöd genom kommentarer brukar det också bidra till att personen känner att det är lönt att kämpa vidare. Och nej vi talar då inte om välgörenhet, vi pratar om människor som mår dåligt. Vi vet vad både Alex och Lilliz kan och om vi istället hjälper dem och stöttar dem så att de kan komma ut deras helvete så tror jag faktiskt att de också tackar oss genom att prestera extra mycke på isen, kanske dessutom med ett guld att glädjas åt.
 
För precis som spelarna själva säger så är fansen i arenan en extra spelare. Jag har aldrig varit med om att en spelare i laget kastar skit på sina egna kamater. De står upp för varandra i vått och torrt.
 
Tack för ordet.