Ny stark insats av Färjestad

Färjestad gjorde ännu en ny stark insats. Den var så stark att Anders "Ante" Karlsson stod som i trans i båset och stirrade. Efter en ganska jämn första period och en svajjig inledning av andra så trampade Färjestad gasen i botten under sista och vann med förkrossande 6-2 (1-1, 4-1, 1-0). Färjestad barikerar sig än en gång på första plats tätt före Luleå som har samma poäng men sämre målskillnad.

"Vi behöver fler poängsprutor." Hörde jag för någon dag sedan. Fansen bad böner om att en ny spelare skulle in som kunde producera. Själv tvekade jag över denna tanke. Faktum är att Färjestad har öst in mål de senaste matcherna. 22 Poäng på fyra matcher!! Det är lätt att tro som fans kanske att allting löser sig om man har spelare som öser in poäng. Faktum är att som jag tidigare har skrivit och konstaterat att så inte alltid är fallet. Färjestad är ett sådant exempel på att de inte behöver fler som kan ösa in puckarna bakom en målvakt. Snarare kanske det behövs spelare som blir jobbiga att möta, precis som Rydahl och Oskar Steen. Färjestad tittade närmare på Kristansen men prislappen blev hög, kanske till och med för hög. Då detta skrivs har givetvis inte transferfönstret stängts ännu men jag har hållit ett öga på eliteprospects efter förändringar och eventuella nyförvärv. Det har varit mycket tyst från Färjestad... för tyst.

Det kanske ändå blir Kristiansen? I sådana fall släpps nyheten under lördagen och i sådana fall har förhandlingen fortsatt i hemlighet, dolt bakom några dörrar i skuggornas djupaste mörker. En sådan plats där få får insyn och vetskap.

Vi lämnar värvningar och poängsprutor en stund... eller ja. Poängsprutorna finns redan i Färjestads herrlag. För vad ska vi säga om 6-2? Är det inte ett kvitto på att det finns poängsprutor i laget? Absolut.

Hans Abrahamsson på Aftonbladet skrev nyligen i sin krönika... "Färjestad är SHL:s bästa lag". Bara rubriken säger sitt tycker ni inte det?

Hur var matchen egentligen?

Tycker att vi borde göra en sammanfattning om matchen i sin helhet.

Domare: Daniel Winge och Mikael Nord. Linjedomare: Andreas Malmqvist och Gustav Jonsson.

Det var Färjestad som inledde med ett högt tempo och gästerna Hv71 hade svårt att följa med. Färjestad hade vid flera olika tillfällen möjligheten att ta ledningen men det första målet var inte Färjestads. Efter 12 minuters spel lyckades Lehtonen pricka in 0-1 till gästerna. Men deras glädje blev kortlivad. Tedenby utvisades minuten efter målet och då satt också kvitteringen. Markus Nilsson höll sig påpassligt frame och Gunnarsson i Hv-kassen fick en mycket svettig period. Han testades av Gustav Rydahl, Carl Jakobsson och Alexander Reichenberg som samtliga var mycket nära. Färjestad fortsatte att pressa på men några fler mål blev det inte under första perioden.

"Vi gör en bra förstaperiod och skapar mycket. Sen får de ett mål men vi får in en puck i powerplay och det var viktigt. Vi spelar bra just nu, alla vill vara med och hjälpa till. Alla vill vara med och kriga och det gör vi fantastiskt bra." Sade Markus Nilsson vid intervjun efter första perioden.

Hv71 inledde andra perioden mycket piggare och hade bud på flera mål men Färjestad stod emot och lyckades istället trycka in pucken flera gånger bakom Gunnarsson. 2-1 kom genom Virtanens snygga pass till Viksten som kunde ge Färjestad ledningen efter dryga tio minuters spel. Efter femton minuters spel i andra perioden stod det plötsligt 3-1 då Strömberg visades ut för Holding.
Bara femtio sekunder senare var det Johan Ivarsson som utökade ytterligare till 4-1.

Det tog dessutom knappt en minut ytterligare innan det stod 5-1 på tavlan och denna gång var det Oskar Steen som höll sig framme. Hv71 såg utspelade ut men lyckades ändå få in en reducering efter denna kraftfulla forsering av Färjestad. 5-2 efter 19 minuters spel.

"Om våra första 20 var bra så var första tio i mitperioden deras. VI måste hålla oss till det spel vi har." Sade Pennerborn då han fick frågan om vad han tyckte om matchen. Pennerborn var nöjd för resultatet men inte de första tio med andra ord.

Tredje blev en något lugnare period men det skulle komma ytterligare ett mål till. Denna gång var det Markus Nilsson som satte sitt andra mål för kvällen. Detta inträffade efter dryga åtta minuters spel. Färjestad spelade sedan av perioden på ett bra sätt. Det närmaste Hv71 kom för ytterligare en reducering var Oscar Sundh som träffade målramen bakom Svensson.

"Det var en av våra bättre matcher. Vi har bra fart och skapar mycket lägen, framför allt i den första perioden. I den andra tar de över men sedan får vi utdelning och sedan kör vi över dem resten av matchen", sade en lycklig Markus Nilsson.

Oskar Steen säger på Färjestads hemsida: "Vi har ett väldigt bra spel just nu och sätter hög press på motståndarna. Backarna hjälper riktigt bra till just nu också och det tror jag är nyckeln. Det var riktigt bra drag idag och det kändes i hela kroppen. Jag blev taggad då fansen sluter upp så fint som de gör och dessutom redan från nedsläpp. Glad också att det blivit lite fler mål från min sida. Det har ju inte varit så tidigare riktigt. Fördelen med min kedja är att vi ligger på dem och pressar dem hela tiden så att de inte får så mycket tid. Vi stjäl puckarna och det vinner vi på."

"Det var fantastiskt gött, det har ju inte blivit mycket mål från min sida den senaste tiden så det känns bara bra. Gurra och Steen är skickliga med pucken och jag agerar lite som gubben i lådan och det fungerar riktigt bra. Vi är bra skridskoåkare och vi gör det verkligen på ett bra sätt. Vi är jobbiga att möta helt enkelt. Idag var det ett fantastiskt bra tryck hur roligt som helst."
Säger Markus Nilsson.

"Jag tyckte vi hade något på gång emot Malmö men stängde inte till då i slutet men det tyckte jag att vi gjorde denna matchen på ett bra sätt. Hv71 kom däremot tillbaka i andra perioden och spelade mycket bra hockey inledande tio minuterna på andra. Då stod matchen och vägde lite grann. På det stora hela så tog i hand om matchen på ett imponerande sätt. Skönt att vi har en sådan offensiv men vi måste som alltid vara uppmärksamma på vad som sker bakom oss. Det fanns en relief i killarna efter Malmö matchen. Vi taggar i varandra på ett bra sätt nu än vad vi har gjort tidigare. Jag är nöjd helt klart. Härlig inramning, slutspelstryck. Nu ska vi nollställa oss och vi ska ta hand om Linköping här hemma i morgon." Säger en nöjd Pennerborn.