Seger i stökig och konfliktartad match

Färjestad tog äntligen en seger under lördagen. Det var en konflikartad match som hade allt vad fansen kunde begära. Utvisningar som inte liknade någonting annat, irritation, slutspelskaraktär och intensivitet. Färjestad tog ledningen tidigt och vann till slut kalaset med 3-1 (2-1- 0-0, 1-0).

Färjestad och Malmö matchen hade verkligen allting, slutspelskaraktär som verkligen tog fansen med storm. En tuff match som slutade med seger för värmlänningarna och där Malmö förlorade inte bara resultatmässigt utan också spelarmässigt. Både Sylwegård och Hetta fick lämna isen, någon av dem kanske till och med missar matcher framöver på grund av det som inträffade. Personligen anser jag att båda utvisningarna var enligt regelboken, domarna hade en bra nivå och det var rätt att plocka båda spelarna. Enligt assisterande tränare i Malmö laget menade att det var en frustrationsutvisning och att tacklingen inte var en ojuste tackling... Hetta hade kunnat undvika kollisionen och han satte in en tackling mot en spelare som inte såg honom komma. Där agerade domarna helt korrekt och det spelar ingen roll om tacklingen genomfördes i frustration eller inte.. tacklingen var inte okej, åtminstone inte i min bok.

Färjestad kom ut på isen som ett målmedvetet lag och tog även tag i taktpinnen större delen av matchen. Första perioden var däremot ganska jämn. Färjestad fick däremot ett tidigt mål vilket också i sin tur satte tonen för fortsättningen.

Pennerborn sade följande inför nedsläpp: "Det är vår hemmaplan, här vill vi styra och ställa!"
Det visade sig också att Färjestad skulle vara dem som bevisade just detta.

Färjestads center Johan Ryno utgick från match på grund av sjukdom. Ottosson fick kliva in i stället på hans plats. Det visade sig under matchen att det var ett klokt beslut. Han bidrog med en hel del under spelets gång.

Domare: Holm, Öhlund. Linjedomare: Wernström och Jonsson.

Bara efter dryga två minuter fick Virtanen sätta sig på botbänken, det för en cross-checking. Färjestad klarade utvisningen och direkt efter att Karlstadlaget blivit fulltaligt så var det Markus Nilsson som gav hemmalaget ledningen då efter dryga fyra minuters spel. Ottosson fick assist poäng i samband med målet och det skulle komma mer. Efter åtta minuters spel var det Lerby i Malmö som fick sätta sig på botbänken och då bara minuten senare skickade Michael Lindqvist in pucken perfekt bakom Alsenfelt. Assistpoäng? Till Markus Nilsson därmed plockade sin andra poäng i matchen.

Malmö lyckades ändå knapra något på Färjestads ledning och efter bara minuten efter Färjestad senaste mål var det Frederick Storm som med hjälp av bland annat Händemark såg till att reducera till 2-1. Närmare än så kom inte Malmö varken i matchen eller i perioden.

Första perioden slutade nämligen 2-1 till Färjestad även om de fanns annat intressant att upptäcka. Händemark blev bland annat tacklad in i Färjestads bås och kaos ubröt. Det var bland annat Sylvegård som tog sig över till Färjestads bås och började slåss. Något som också innebar slutspelat för Marcus Sylwegård. Han fick nämligen 5 minuter + game för att han gick lös på spelarna. Fast det var inte bara han som hamnade i blåsväder. Oskar Steen fick 2+2, Reichenberg fick två minuter för high stick och Händemark fick sätta sig två minuter för roughing. De var givetvis inte de enda, även Rydahl och Bryggman fick sätta sig två minuter för Roughing. Något som också assisterande tränaren menade var för milt. Han ansåg att Rydahl borde fått en hårdare straff men det fick han alltså inte.

Axel Ottosson var ytterst nära efter dryga två minuters spel att utöka Färjestads ledningen men skotten gick utanför. Bryggman kom sedan helt fri med Adam Werner men Färjestads målvakt gjorde sig stor och blockerade skottet, detta efter 6 spelade minuter. Händemark fick även en träff i målramen något senare. Så fortsatte tumultet på nytt, denna gång fick Linus Johansson och Bryggman sätta sig i var sitt utvisningsbås på grund av roughing. Bara något senare var det den tidigare Färjestadsbacken Arell och den nuvarande backen Ivarsson som hamnade i luven på varandra. Även om detta i sin ur ledde till några utvisningar. Däremot fick Linus Johansson sätta sig på botbänken efter tolv minuters spel då han hakade en Malmöspelare. Färjestad klarade däremot av trycket och inga mål föll. Färjestad fick på nytt spela i pp då Persson hamnade på botbänken med endast sekunder kvar av andra perioden. Några mål föll däremot inte under andra perioden.

Michael Lindqvist var ganska nöjd efter två spelade perioder. Han sade följande till Cmore vid pausvilan:
"Matchen är säkert riktigt rolig för er som tittar, för min del så tränar jag i princip varje dag på att skjuta direktskott och får man en så hård och bra pass är det svårt för målvakten att rädda."
Han fick däremot kritik på hur han agerade med sin klubba och Michael gav då svar på tal:
"Jag gjorde ingenting fult med min klubba, om något intäffade eller att det blev fel så vill jag poängtera att det var aldrig meningen och är inte heller något som jag utstuderat gör. Så jag delar inte alls er åsikt i det här fallet."

Färjestad spelade av tredje perioden på ett mycke bra sätt, Mylläri fick däremot sätta sig på botbänken efter 3 spelade minuter men Färjestad lyckades inte överlista målvakten under denna situation. Istället var det Hetta som skapade rubriker direkt då han i frustration tacklade en till synes oskyddad Lennström. Teddan blev liggande kvar på isen och det såg riktigt otrevligt ut. Han kunde dock senare resa på sig och delta i matchen efter att ha tagit sig till båset. En som däremot inte fick spela vidare var Hetta som tilldömdes 5 minuter + game för Illegal checking to the head. Färjestad lyckades däremot inte även om de till slut fick spela 5 mot 3 utöka rent målmässigt. Det skulle dröja fram till dryga tretton minuters spel av sista perioden innan Ottosson utökade och fastställde slutresultatet 3-1. Denna gång var det Nygård och Olofsson som fick var sin assistpoäng i samband med målet. Ilari Melart hamnade däremot i blåsvädret två gånger om då han knappt fick komma ut på isen efter att ha suttit av en två minutare för slasching förrän han fick sätta sig igen för en hakningssituation. Gästerna fick därmed spela ganska mycket pp de sista minuterna och de tog dessutom ut målvakten för att skapa extra tryck. Färjestad höll däremot undan och vann matchen med 3-1.

Mikael Wikstrand var ursinnig efter matchen och kommenterade tacklingen av Lennström på följande vis: "Det var en respektlös tackling. En ful tackling. När det är fula grejer är det klart jag kan hetta till. Den var sjukt onödig, jag hoppas verkligen han får en längre avstängning. Det hade kunnat bli en allvarlig skada. Riktigt fult gjort."
Domarna säger följande angående Hettas bestraffning: "Direktiven vi fått till oss innan säsongen är att när man kommer in som tredjeman och tacklar som han gör då bedömer vi det direkt på isen som fem minuter och matchstraff för charging."

Färjestad kan i alla fall glädjas åt att Lennström verkade vara okej efter tacklingen och att de dessutom vann. För genom segern så bröt de förlustsviten på fyra matcher och klättrar upp till en fjärde plats i tabellen.